Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Mleko podgrzej do temperatury 37*C. Zostaw trzy łyżki otrębów pszennych do posypania bułek.
Wsyp drożdże do miski, zalej odrobiną mleka i mieszaj, żeby się rozpuściły. Następnie dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodziło od ścianek naczynia.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 50 minut w ciepłe miejsce.
Wyrobić ponownie ciasto i podzielić go na dwa grube wałki. Odcinać kawałki o grubości 2 centymetrów, w zależności od wielkości wałka uzyskamy od 20 do 25 sztuk. Każdy krążek zwilżyć z jednej strony wodą i obtoczyć w otrębach pszennych. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie piec 12 minut w 225*C.
Servings 25