Print Options:

Bułeczki Marchewkowe

Yields25 ServingsPrep Time1 hr 20 minsCook Time12 minsTotal Time1 hr 32 mins

 25 g drożdży (mogą być suszone)
 50 ml oleju
 1 kg mąki chlebowej (typ 650)
 0,50 l ciepłego mleka
 35 g pszennych otrębów
 2 łyżeczki soli
 3 średnie marchewki starte na drobnych oczkach
1

Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Mleko podgrzej do temperatury 37*C. Zostaw trzy łyżki otrębów pszennych do posypania bułek.

2

Wsyp drożdże do miski, zalej odrobiną mleka i mieszaj, żeby się rozpuściły. Następnie dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodziło od ścianek naczynia.

3

Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 50 minut w ciepłe miejsce.

4

Wyrobić ponownie ciasto i podzielić go na dwa grube wałki. Odcinać kawałki o grubości 2 centymetrów, w zależności od wielkości wałka uzyskamy od 20 do 25 sztuk. Każdy krążek zwilżyć z jednej strony wodą i obtoczyć w otrębach pszennych. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie piec 12 minut w 225*C.

Nutrition Facts

Servings 25