Print Options:

Bułki do Kiełbasek

Yields20 ServingsPrep Time1 hr 20 minsCook Time8 minsTotal Time1 hr 28 mins

 50 g drożdży
 1 kg mąki
 500 ml mleka
 2 łyżki oleju
 1 łyżeczka soli
1

Rozpuść drożdże w dwóch łyżkach ciepłego mleka (37*C).

2

Dodaj resztę mleka, olej, mąkę z solą i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie.

3

Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

4

Wyłóż ciasto na stolnice i zagnieć.

5

Podziel ciasto na dwa płaskie wałki i odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.

6

Pokrój wałki na około 4 centymetrowe kawałki i odkładaj bułeczki na papier do pieczenia, przekrojoną powierzchnią do góry. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

7

Piecz w temperaturze 250*C przez 8 minut.

Nutrition Facts

Servings 20