Print Options:

Bułki Wiejskie

Yields4 ServingsPrep Time1 hr 25 minsCook Time20 minsTotal Time1 hr 45 mins

 15 g drożdży
 2 łyżki ciepłej wody
 200 ml ciepłego mleka
 350 g mąki pszennej
 1 łyżeczka cukru
 2 łyżki mleka w proszku
 15 g miękkiego masła
 szczypta soli
 warzywa, ziarna i zioła do dekoracji np.: oliwki, czerwona cebula, patison marynowany, pestki słonecznika, suszone pomidory, szczypiorek, natka pietruszki, bazylia
 odrobina mleka i białka kurzego do dekoracji
 nieduży pędzelek
1

Przygotuj składniki.

2

Pokrusz drożdże do miski, dodaj cukier, wodę i wymieszaj. Zostaw na 15 minut, aż zaczyn spęcznieje.

3

Dodaj resztę składników i wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścian naczynia.

4

Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.

5

Przełóż ciasto na stolnice i zagnieć ponownie. Podziel ciasto na cztery części, każdą wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Uformuj bułeczki i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włącz piekarnik na 180*C.

6

Wierzch bułki posmaruj mlekiem i ułóż z warzyw, ziół i ziaren swoją kompozycję. Białko kurze posłuży Ci za klej, który w trakcie pieczenia sklei ułożone na sobie poszczególne elementy. Następnie odłóż bułki na 25 minut do wyrośnięcia. Piecz w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut.

Nutrition Facts

Servings 4