Chleb Buraczany

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyIntermediate

Yields1 Serving
Prep Time1 hr 40 minsCook Time30 minsTotal Time2 hrs 10 mins

 350 g mąki pszennej
 150 g mąki chlebowej typu 750
 25 g świeżych drożdży
 100 g tartego parmezanu
 250 ml soku z buraka
 2 łyżki ciepłej wody
 1 łyżeczka cukru
 1 łyżeczka soli
 2 średnie buraki
 100 g orzechów włoskich
 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu

1

Przygotować składniki. Nastaw piekarnik na 180 *C, przekrój buraki na połówki, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 1 godzinę.

2

Drożdże pokrusz do miski, zalej dwoma łyżkami ciepłej wody, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 10 minut.

3

Do drożdży dodaj mąkę z solą, parmezan i sok z buraków. Wyrób ciasto.

4

Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

5

Upieczone buraki zetrzyj na najdrobniejszej tarce. Orzechy i rozmaryn posiekaj.

6

Do wyrośniętego ciasta dodaj buraki, orzechy i rozmaryn. Zagnieć ciasto ponownie, aż składniki równomiernie się połączą.

7

Wyłóż ciasto do foremki tak, żeby zajmowało 2/3 wysokości. Ciasto jest lekko klejące, najlepiej przełożyć je szpatułką. Jeżeli masz małe foremki, podziel ciasto na dwie części i upiecz dwa chleby. Piecz w temperaturze 240 *C przez 30 minut.
Pięć minut przed końcem pieczenia możesz posmarować wierzch chleba zimną wodą, wtedy skórka będzie bardzo chrupiąca.

Ingredients

 350 g mąki pszennej
 150 g mąki chlebowej typu 750
 25 g świeżych drożdży
 100 g tartego parmezanu
 250 ml soku z buraka
 2 łyżki ciepłej wody
 1 łyżeczka cukru
 1 łyżeczka soli
 2 średnie buraki
 100 g orzechów włoskich
 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu

Directions

1

Przygotować składniki. Nastaw piekarnik na 180 *C, przekrój buraki na połówki, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 1 godzinę.

2

Drożdże pokrusz do miski, zalej dwoma łyżkami ciepłej wody, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 10 minut.

3

Do drożdży dodaj mąkę z solą, parmezan i sok z buraków. Wyrób ciasto.

4

Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

5

Upieczone buraki zetrzyj na najdrobniejszej tarce. Orzechy i rozmaryn posiekaj.

6

Do wyrośniętego ciasta dodaj buraki, orzechy i rozmaryn. Zagnieć ciasto ponownie, aż składniki równomiernie się połączą.

7

Wyłóż ciasto do foremki tak, żeby zajmowało 2/3 wysokości. Ciasto jest lekko klejące, najlepiej przełożyć je szpatułką. Jeżeli masz małe foremki, podziel ciasto na dwie części i upiecz dwa chleby. Piecz w temperaturze 240 *C przez 30 minut.
Pięć minut przed końcem pieczenia możesz posmarować wierzch chleba zimną wodą, wtedy skórka będzie bardzo chrupiąca.

Chleb Buraczany
(Visited 544 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *