
Przygotować składniki. Nastaw piekarnik na 180 *C, przekrój buraki na połówki, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 1 godzinę.
Drożdże pokrusz do miski, zalej dwoma łyżkami ciepłej wody, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Do drożdży dodaj mąkę z solą, parmezan i sok z buraków. Wyrób ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Upieczone buraki zetrzyj na najdrobniejszej tarce. Orzechy i rozmaryn posiekaj.
Do wyrośniętego ciasta dodaj buraki, orzechy i rozmaryn. Zagnieć ciasto ponownie, aż składniki równomiernie się połączą.
Wyłóż ciasto do foremki tak, żeby zajmowało 2/3 wysokości. Ciasto jest lekko klejące, najlepiej przełożyć je szpatułką. Jeżeli masz małe foremki, podziel ciasto na dwie części i upiecz dwa chleby. Piecz w temperaturze 240 *C przez 30 minut.
Pięć minut przed końcem pieczenia możesz posmarować wierzch chleba zimną wodą, wtedy skórka będzie bardzo chrupiąca.
Ingredients
Directions
Przygotować składniki. Nastaw piekarnik na 180 *C, przekrój buraki na połówki, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 1 godzinę.
Drożdże pokrusz do miski, zalej dwoma łyżkami ciepłej wody, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Do drożdży dodaj mąkę z solą, parmezan i sok z buraków. Wyrób ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Upieczone buraki zetrzyj na najdrobniejszej tarce. Orzechy i rozmaryn posiekaj.
Do wyrośniętego ciasta dodaj buraki, orzechy i rozmaryn. Zagnieć ciasto ponownie, aż składniki równomiernie się połączą.
Wyłóż ciasto do foremki tak, żeby zajmowało 2/3 wysokości. Ciasto jest lekko klejące, najlepiej przełożyć je szpatułką. Jeżeli masz małe foremki, podziel ciasto na dwie części i upiecz dwa chleby. Piecz w temperaturze 240 *C przez 30 minut.
Pięć minut przed końcem pieczenia możesz posmarować wierzch chleba zimną wodą, wtedy skórka będzie bardzo chrupiąca.