
Przygotuj składniki. Ser cheddar zetrzyj na tarce.
Pokrusz drożdże do miski, dodaj zakwas, łyżeczkę cukru i dwie łyżki ciepłej wody. Zostaw na 15 minut.
Do rozczynu dodaj 300g mąki pszennej i 150 g mąki chlebowej, ser Cheddar, maślankę i sól. Wyrób ciasto.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 50 minut.
Zmiksuj szpinak.
Zagnieć ciasto ponownie dodając partiami zmiksowany szpinak i 60 g mąki pszennej. Ciasto jest lekko rzadkie dlatego możesz użyć szpatułki do przełożenia go do foremki.
Przełóż ciasto do foremki tak, żeby zajmowało 2/3 jej wysokości. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Piecz 25 minut w temperaturze 240*C.
Pięć minut przed końcem pieczenia posmaruj wierzch chleba wodą.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Ser cheddar zetrzyj na tarce.
Pokrusz drożdże do miski, dodaj zakwas, łyżeczkę cukru i dwie łyżki ciepłej wody. Zostaw na 15 minut.
Do rozczynu dodaj 300g mąki pszennej i 150 g mąki chlebowej, ser Cheddar, maślankę i sól. Wyrób ciasto.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 50 minut.
Zmiksuj szpinak.
Zagnieć ciasto ponownie dodając partiami zmiksowany szpinak i 60 g mąki pszennej. Ciasto jest lekko rzadkie dlatego możesz użyć szpatułki do przełożenia go do foremki.
Przełóż ciasto do foremki tak, żeby zajmowało 2/3 jej wysokości. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Piecz 25 minut w temperaturze 240*C.
Pięć minut przed końcem pieczenia posmaruj wierzch chleba wodą.