Chleb Szpinakowy

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyAdvanced

Yields1 Serving
Prep Time1 hr 30 minsCook Time25 minsTotal Time1 hr 55 mins

 25 g drożdży
 50 g zakwasu
 300 g mąki pszennej
 150 g maki chlebowej typu 750
 250 ml maślanki
 150 g świeżych liści szpinaku
 60 g mąki pszennej
 100 g sera Cheddar
 1 łyżeczka cukru
 1 łyżeczka soli
 2 łyżki ciepłej wody

1

Przygotuj składniki. Ser cheddar zetrzyj na tarce.

2

Pokrusz drożdże do miski, dodaj zakwas, łyżeczkę cukru i dwie łyżki ciepłej wody. Zostaw na 15 minut.

3

Do rozczynu dodaj 300g mąki pszennej i 150 g mąki chlebowej, ser Cheddar, maślankę i sól. Wyrób ciasto.

4

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 50 minut.

5

Zmiksuj szpinak.

6

Zagnieć ciasto ponownie dodając partiami zmiksowany szpinak i 60 g mąki pszennej. Ciasto jest lekko rzadkie dlatego możesz użyć szpatułki do przełożenia go do foremki.

7

Przełóż ciasto do foremki tak, żeby zajmowało 2/3 jej wysokości. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Piecz 25 minut w temperaturze 240*C.
Pięć minut przed końcem pieczenia posmaruj wierzch chleba wodą.

Ingredients

 25 g drożdży
 50 g zakwasu
 300 g mąki pszennej
 150 g maki chlebowej typu 750
 250 ml maślanki
 150 g świeżych liści szpinaku
 60 g mąki pszennej
 100 g sera Cheddar
 1 łyżeczka cukru
 1 łyżeczka soli
 2 łyżki ciepłej wody

Directions

1

Przygotuj składniki. Ser cheddar zetrzyj na tarce.

2

Pokrusz drożdże do miski, dodaj zakwas, łyżeczkę cukru i dwie łyżki ciepłej wody. Zostaw na 15 minut.

3

Do rozczynu dodaj 300g mąki pszennej i 150 g mąki chlebowej, ser Cheddar, maślankę i sól. Wyrób ciasto.

4

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 50 minut.

5

Zmiksuj szpinak.

6

Zagnieć ciasto ponownie dodając partiami zmiksowany szpinak i 60 g mąki pszennej. Ciasto jest lekko rzadkie dlatego możesz użyć szpatułki do przełożenia go do foremki.

7

Przełóż ciasto do foremki tak, żeby zajmowało 2/3 jej wysokości. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Piecz 25 minut w temperaturze 240*C.
Pięć minut przed końcem pieczenia posmaruj wierzch chleba wodą.

Chleb Szpinakowy
(Visited 452 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *