Chleb Tostowy

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time1 hr 10 minsCook Time30 minsTotal Time1 hr 36 mins

 25 g drożdży
 3 łyżki ciepłej wody
 1 łyżeczka cukru
 400 g mąki typ 550
 200 ml ciepłej wody
 30 g miękkiego masła
 1 łyżeczka soli

1

Przygotuj składniki. Roztop łyżkę masła, wykorzystasz je do posmarowania wierzchu chleba.

2

Rozpuść drożdże w trzech łyżkach wody, dodaj cukier i odstaw na 15 minut.

3

Dodaj do drożdży resztę składników i wyrób ciasto.

4

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

5

Zagnieć ponownie ciasto na stolnicy. Uformuj prostokąt i wyciskaj palcami pęcherzyki powietrza.

6

Zwiń w rulon, podwiń boki pod spód i włóż do foremki. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

7

Posmaruj wierzch roztopionym masłem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200*C przez 30 minut.

8

Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze raz posmaruj masłem wierzch chleba .

Ingredients

 25 g drożdży
 3 łyżki ciepłej wody
 1 łyżeczka cukru
 400 g mąki typ 550
 200 ml ciepłej wody
 30 g miękkiego masła
 1 łyżeczka soli

Directions

1

Przygotuj składniki. Roztop łyżkę masła, wykorzystasz je do posmarowania wierzchu chleba.

2

Rozpuść drożdże w trzech łyżkach wody, dodaj cukier i odstaw na 15 minut.

3

Dodaj do drożdży resztę składników i wyrób ciasto.

4

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

5

Zagnieć ponownie ciasto na stolnicy. Uformuj prostokąt i wyciskaj palcami pęcherzyki powietrza.

6

Zwiń w rulon, podwiń boki pod spód i włóż do foremki. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

7

Posmaruj wierzch roztopionym masłem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200*C przez 30 minut.

8

Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze raz posmaruj masłem wierzch chleba .

Chleb Tostowy
(Visited 40 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *