Print Options:

Chleb z Ziemniakami

Yields1 ServingPrep Time1 hr 25 minsCook Time40 minsTotal Time2 hrs 5 mins

 25 g drożdży
 100 g żytniego zakwasu
 200 ml wody
 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
 150 g maki żytniej typ 750
 2 ugotowane ziemniaki
 50 g otrąb pszennych
 1 łyżeczka soli
 mąka do zagniatania
1

Przygotuj składniki. Wodę podgrzej do około 37*C.

2

Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj zakwas i wymieszaj.

3

Dodaj resztę składników, ziemniaki zetrzyj na tarce i wyrób ciasto.

4

Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.

5

Wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj przez kilka minut. Ciasto jest klejące, więc podsypuj je cały czas mąką.

6

Uformuj bochenek, obsyp go mąką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz w rozgrzanym do 200*C piekarniku przez 40 minut.

Nutrition Facts

Servings 1