Print Options:

Ciasto Amerykańskie

Yields1 ServingPrep Time15 minsCook Time40 minsTotal Time55 mins

 300 g mąki pszennej
 150 g cukru
 4 jajka
 150 ml oleju rzepakowego
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody
 2 łyżeczki cynamonu
 5 średnich jabłek
 150 g orzechów
 garść rodzynek
1

Przygotuj składniki. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Nastaw piekarnik na temperaturę 180*C.

2

Zmiksuj cukier, jajka i olej. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Suche składniki dodaj do masy jajecznej i wymieszaj. Następnie do ciasta dodaj jabłka, orzechy, rodzynki i dokładnie wymieszaj.

3

Do dużej foremki przełóż ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40-50 minut. Po 40 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, w razie potrzeby, piecz ciasto kolejne kilka minut.

4

Wyciągnij ciasto z foremki i studź na kratce. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Nutrition Facts

Servings 1