Najlepszy przepis na ciasto z dynią! Konfitura z dyni zachwyca smakiem. Pokochasz to ciasto!

Przygotuj składniki.
Wymieszaj proszek do pieczenia z mąką i cukrem, przesiej do miski. Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę i połącz. Jeżeli nie używasz robota kuchennego, to posiekaj nożem margarynę z mąką, aż uzyskasz konsystencję piasku. Większe grudki możesz rozetrzeć palcami.
Następnie dodaj jajka, olej, śmietanę i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Nie ugniataj ciasta zbyt długo, bo będzie po upieczeniu twarde, zamiast kruche.
Podziel ciasto na dwie części, włóż do worka foliowego i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie możesz przygotować dyniowe nadzienie, przepis poniżej.
Wyjmij jedną część ciasta z lodówki i rozwałkuj na szerokość foremki 28 cm. Jeżeli masz mniejsze foremki, to możesz wykonać z tej porcji ciasta dwie tarty.
Przełóż ciasto do foremki, możesz to zrobić łatwo za pomocą wałka.
Przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż ceramicznymi kulkami, albo suchą fasolą. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180*C na 20 minut.
Na podpieczony spód nałóż dyniowy farsz.
Z pozostałego ciasta możesz zrobić kruszonkę, albo inne dekoracje, na przykład ozdobny warkocz. Wytnij z ciasta dwa paski nie szersze niż 1 cm.
Ułóż je na krawędzi tarty i zaplataj. Lekko dociśnij.
Włóż ciasto do nagrzanego do 180*C piekarnika na kolejne 20 minut.
Wystudzoną tartę możesz udekorować lukrem według własnego pomysłu.
Przygotuj składniki. Jeżeli chcesz zrobić małą tartę podziel składniki na pół.
Obierz dynię, wydrąż miąższ i pokrój w kostkę.
Do garnka przełóż dynię, cukier goździki i cynamon. Zalej szklanką wody i zagotuj. Zmniejsz temperaturę i często mieszając gotuj 10/15 minut.
Następnie dolej ocet i gotuj jeszcze 10 minut.
Odcedź dynię na durszlaku i pozostaw na nim, aż do ostygnięcia.
Wyciągnij goździki i korę cynamonu. Nadzienie można przełożyć również do słoików i pasteryzować.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki.
Wymieszaj proszek do pieczenia z mąką i cukrem, przesiej do miski. Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę i połącz. Jeżeli nie używasz robota kuchennego, to posiekaj nożem margarynę z mąką, aż uzyskasz konsystencję piasku. Większe grudki możesz rozetrzeć palcami.
Następnie dodaj jajka, olej, śmietanę i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Nie ugniataj ciasta zbyt długo, bo będzie po upieczeniu twarde, zamiast kruche.
Podziel ciasto na dwie części, włóż do worka foliowego i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie możesz przygotować dyniowe nadzienie, przepis poniżej.
Wyjmij jedną część ciasta z lodówki i rozwałkuj na szerokość foremki 28 cm. Jeżeli masz mniejsze foremki, to możesz wykonać z tej porcji ciasta dwie tarty.
Przełóż ciasto do foremki, możesz to zrobić łatwo za pomocą wałka.
Przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż ceramicznymi kulkami, albo suchą fasolą. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180*C na 20 minut.
Na podpieczony spód nałóż dyniowy farsz.
Z pozostałego ciasta możesz zrobić kruszonkę, albo inne dekoracje, na przykład ozdobny warkocz. Wytnij z ciasta dwa paski nie szersze niż 1 cm.
Ułóż je na krawędzi tarty i zaplataj. Lekko dociśnij.
Włóż ciasto do nagrzanego do 180*C piekarnika na kolejne 20 minut.
Wystudzoną tartę możesz udekorować lukrem według własnego pomysłu.
Przygotuj składniki. Jeżeli chcesz zrobić małą tartę podziel składniki na pół.
Obierz dynię, wydrąż miąższ i pokrój w kostkę.
Do garnka przełóż dynię, cukier goździki i cynamon. Zalej szklanką wody i zagotuj. Zmniejsz temperaturę i często mieszając gotuj 10/15 minut.
Następnie dolej ocet i gotuj jeszcze 10 minut.
Odcedź dynię na durszlaku i pozostaw na nim, aż do ostygnięcia.
Wyciągnij goździki i korę cynamonu. Nadzienie można przełożyć również do słoików i pasteryzować.