Print Options:

Ciasto z Gruszkami

Yields1 ServingPrep Time30 minsCook Time45 minsTotal Time1 hr 15 mins

Budyń waniliowy
 1 opakowanie budyniu waniliowego
Gruszki w syropie
 400 ml wody
 200 g cukru
 5 twardych gruszek
 1 łyżeczka ziaren kardamonu
 1 łyżeczka goździków
 1 łyżeczka aromatu waniliowego
 1 łyżka soku z cytryny
Ciasto ucierane
 125 g masła
 150 g cukru pudru
 3 jajka
 400 g mąki typu 450
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 4 łyżki śmietany
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Budyń
1

Przygotuj budyń waniliowy według przepisu na opakowaniu i zostaw do ostygnięcia.

Gruszki w syropie
2

Przygotuj składniki.

3

Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, przyprawy, sok z cytryny i wanilię. Zagotuj.

4

Obierz gruszki ze skóry, zostawiając ogonki.

5

Włóż gruszki do syropu i gotuj około 8/10 minut, w zależności od wielkości gruszek. Gruszki powinny być miękkie, ale nierozgotowane. Pozostaw do ostygnięcia.

Ciasto ucierane
6

Nastaw piekarnik na 180*C. Utrzyj masło z cukrem i wanilią na puch.

7

Dodawaj po jednym jajku i ucieraj.

8

Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ucieraj na gładką masę.

9

Dodaj śmietanę i wymieszaj.

Składanie ciasta
10

Wyłóż papierem do pieczenia foremkę o średnicy 23 cm. Przełóż ciasto i wciśnij w niego gruszki ogonkami do góry. Nałóż budyń waniliowy. Piecz w rozgrzanym do 180*C piekarniku 45 minut.

11

Odstaw ciasto do ostygnięcia.

Nutrition Facts

Servings 1