Print Options:

Cornbread

Yields1 ServingPrep Time10 minsCook Time35 minsTotal Time45 mins

 100 g mąki kukurydzianej
 100 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
 100 g masła
 80 g cukru
 2 jajka
 200 ml maślanki
 ½ łyżeczki sody
 szczypta soli
1

Ten tradycyjny amerykański chlebek kukurydziany świetnie pasuje jako dodatek do mięsnych potraw. Super wilgotny, słodki, puszysty i przepełniony maślanym aromatem - pokochasz go! Można podawać go z gulaszem, pieczenią, czy pieczonym kurczakiem. Świetnie smakuje z chilli con carne, z gęstymi zupami i BBQ. Moje dzieci uwielbiają go jeść z dodatkiem miodu. Spróbujcie koniecznie!

Przygotuj składniki. Włącz piekarnik na temperaturę 175*C.

2

Masło rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj cukier i wymieszaj,

3

Następnie do masła dodaj jajka i energicznie wymieszaj.

4

W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, sodę i sól. Dodaj maślankę i wymieszaj.

5

Do ciasta dolewaj małym strumieniem masło z cukrem i jajkami, wymieszaj składniki na puszystą masę.

6

Wlej ciasto do foremki o średnicy 20 cm i piecz 35 minut w temperaturze 175 *C.

7

Cornbread przed podaniem pozostaw do ostygnięcia na około 10 minut. Na gorącym chlebku możesz położyć kawałki masła, roztopią się i sprawią, że będzie jeszcze bardziej maślany i wilgotny.

8

Mój super zestaw na słodko, to chlebek kukurydziany polany miodem i do tego herbata Earl Grey ;)