Przygotuj składniki. Do zrobienia tego dipu użyłam świeżych pędów mięty, są delikatniejsze, ale możesz oczywiście użyć zwykłych listków.
Ogórki obierz ze skóry, wydrąż pestki, zetrzyj na grubej tarce, oprósz solą i zostaw na sitku, aby usunąć nadmiar wody. Cytrynę wyszoruj i zetrzyj skórkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Miętę drobno posiekaj, zostaw kilka listków do dekoracji. Następnie wszystkie składniki razem wymieszaj.
Przełóż mieszaninę do miseczki, udekoruj listkami mięty i zielonym pieprzem. Dip jest niezwykle orzeźwiający i delikatny, w szczególności świetnie pasuje do grillowanych mięs, nie może go więc zabraknąć podczas majówkowego sezonu BBQ! Podawaj go również z nachosami, paluchami z ciasta do pizzy, krakersami albo żytnim podpłomykiem (jak na zdjęciu). Smacznego!