Przygotuj składniki.
Obierz ziemniaki i czosnek, pokrój w talarki. Cebule obierz i pokrój w pół-plasterki. Kiełbasę pokrój w plasterki. Odetnij ze spodu boczku cztery najbardziej tłuste plastry, resztę pokrój w kostkę. Podziel składniki na trzy części.
Na dno naczynia do zapiekania połóż cztery plastry boczku. Następnie przykryj trzema liśćmi kapusty.
Nałóż pierwszą porcję ziemniaków, oprósz solą i pieprzem, dodaj cebulę, czosnek, kiełbasę i boczek. Lekko ugnieć pierwszą warstwę i nałóż na nią dwie kolejne, takie same warstwy.
Na wierzchu połóż pozostałe liście kapusty i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piecz minimum 2 godziny. Pamiętaj, im dłużej pieczonka będzie w piekarniku, tym lepiej przenikną się wszystkie aromaty.
Pieczonkę posyp obficie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Servings 6