Print Options:

Dorsz z Ziemniakami

 700 g polędwiczek z dorsza
 500 g ziemniaków
 2 cebule
 150 wędzonego boczku
 300 ml śmietanki
 sól i pieprz do smaku
 natka pietruszki
 cytryna do smaku
1

Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na 200*C. Dorsza pokrój w kawałki o szerokości w ok. 2 centymetrów i oprósz solą.

2

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż boczek z cebulą.

3

Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Zalej wrzątkiem, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj 5 minut. Następnie odcedź.

4

Składnik podziel na dwie części i układaj w naczyniu do pieczenia warstwy: boczek z cebulą, kawałki dorsza, ziemniaki. Do śmietanki dodaj około pół łyżeczki soli i pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, zalej warstwy. Przykryj pokrywką i piecz 40 minut w rozgrzanym do 200*C piekarniku.

5

Jeżeli lubisz bardziej przypieczone ziemniaki, zdejmij pokrywkę, ustaw program piekarnika na grillowanie i piecz jeszcze 10 minut. Następnie posyp posiekaną natką pietruszki.

6

Dzięki zapiekaniu dorsza w śmietance pod przykryciem, mięso ryby jest niezwykle soczyste. Do tego dania świetnie pasuje surówka z kiszonej kapusty. Smacznego!