Uwielbiam to danie! Soczysty kurczak, kolorowe, chrupiące słodkie papryki, garść rukoli i domowej roboty salsa mango. Słoneczna fajita! Jedno z moich ulubionych dań kuchni meksykańskiej na lato i na dodatek banalnie proste. Zobaczcie sami.
Przygotuj soczystą salsę mango. Cebulę i czosnek drobniutko posiekaj. Dodaj do pulpy z mango razem z sokiem z cytryny i kolendrą. Wstaw do lodówki, żeby się schłodziła.
Kurczaka pokrój w cienkie paski, obtocz w panierce i smaż na złoty kolor.
Papryki wydrąż i pokrój na cienkie paseczki, a cebulę pokrój w pióra. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i podsmaż cebulę około 5 minut. Dodaj paprykę i smaż następne 5 minut, często mieszając.
Na rozłożonej tortilli zrób kleksa ze śmietany i salsy, dodaj warzywa, kurczaka, rukolę i zawiń. Pycha!
Servings 6