Print Options:

Fajita z kurczakiem

Yields6 ServingsPrep Time15 minsCook Time10 minsTotal Time25 mins

Uwielbiam to danie! Soczysty kurczak, kolorowe, chrupiące słodkie papryki, garść rukoli i domowej roboty salsa mango. Słoneczna fajita! Jedno z moich ulubionych dań kuchni meksykańskiej na lato i na dodatek banalnie proste. Zobaczcie sami.

fajita z kurczakiem

 1 podwójna pierś z kurczaka (ok.600g)
 2 papryki czerwone
 1 papryka zielona
 1 papryka żółta
 2 średnie cebule
 250 g kwaśnej śmietany 18%
 duża garść rukoli
 6 tortilli
panierka do kurczaka
 150 g mąki kukurydzianej
 1 łyżka sproszkowanej czerwonej papryki
 1 łyżka sproszkowanego czosnku
 1 łyżeczka soli
 olej do smażenia
salsa mango
 300 g pulpy mango
 1 duża czerwona cebula
 sok z połowy cytryny
 2 ząbki czosnku
 2 łyżki świeżej kolędry
salsa mango
1

Przygotuj soczystą salsę mango. Cebulę i czosnek drobniutko posiekaj. Dodaj do pulpy z mango razem z sokiem z cytryny i kolendrą. Wstaw do lodówki, żeby się schłodziła.

przygotowanie kurczaka
2

Kurczaka pokrój w cienkie paski, obtocz w panierce i smaż na złoty kolor.

przygotowanie warzyw
3

Papryki wydrąż i pokrój na cienkie paseczki, a cebulę pokrój w pióra. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i podsmaż cebulę około 5 minut. Dodaj paprykę i smaż następne 5 minut, często mieszając.
Na rozłożonej tortilli zrób kleksa ze śmietany i salsy, dodaj warzywa, kurczaka, rukolę i zawiń. Pycha!

Nutrition Facts

Servings 6