
Przygotuj składniki. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, marchewkę i pietruszkę obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Boczek pokrój w kostkę. Na oleju najpierw podsmaż cebulę i przesmaż kilka minut, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i boczek, smaż 5 minut często mieszając.
Dodaj ziemniaki, marchew i pietruszkę, smaż 10 minut często mieszając.
Następnie dodaj ugotowaną fasolę, bulion, przecier pomidorowy, ocet jabłkowy, musztardę i przyprawy. Wymieszaj i duś bez przykrycia około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na koniec posiekaj zieloną pietruszkę i dodaj do potrawy.
Sos, który powstał jest aromatyczny i pyszny, dlatego fasolka po polsku świetnie smakuje z pajdą świeżego chleba, najlepiej żytniego.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, marchewkę i pietruszkę obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Boczek pokrój w kostkę. Na oleju najpierw podsmaż cebulę i przesmaż kilka minut, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i boczek, smaż 5 minut często mieszając.
Dodaj ziemniaki, marchew i pietruszkę, smaż 10 minut często mieszając.
Następnie dodaj ugotowaną fasolę, bulion, przecier pomidorowy, ocet jabłkowy, musztardę i przyprawy. Wymieszaj i duś bez przykrycia około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na koniec posiekaj zieloną pietruszkę i dodaj do potrawy.
Sos, który powstał jest aromatyczny i pyszny, dlatego fasolka po polsku świetnie smakuje z pajdą świeżego chleba, najlepiej żytniego.