Fasolka po Polsku

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields6 Servings
Prep Time20 minsCook Time40 minsTotal Time1 hr

 300 g ugotowanej średniej, białej fasoli
 2 marchewki
 1 pietruszka
 3 średnie ziemniaki
 2 cebule
 2 ząbki czosnku
 200 g wędzonego boczku
 500 ml bulionu
 200 ml przecieru pomidorowego
 2 łyżki musztardy
 2 łyżki jabłkowego octu winnego
 6 ziaren pieprzu
 pęczek natki pietruszki
 1 łyżka majeranku
 2 łyżki oleju rzepakowego
 sól do smaku

1

Przygotuj składniki. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, marchewkę i pietruszkę obierz ze skórki, pokrój w kostkę.

2

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Boczek pokrój w kostkę. Na oleju najpierw podsmaż cebulę i przesmaż kilka minut, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i boczek, smaż 5 minut często mieszając.

3

Dodaj ziemniaki, marchew i pietruszkę, smaż 10 minut często mieszając.

4

Następnie dodaj ugotowaną fasolę, bulion, przecier pomidorowy, ocet jabłkowy, musztardę i przyprawy. Wymieszaj i duś bez przykrycia około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.

5

Na koniec posiekaj zieloną pietruszkę i dodaj do potrawy.

Sos, który powstał jest aromatyczny i pyszny, dlatego fasolka po polsku świetnie smakuje z pajdą świeżego chleba, najlepiej żytniego.

Ingredients

 300 g ugotowanej średniej, białej fasoli
 2 marchewki
 1 pietruszka
 3 średnie ziemniaki
 2 cebule
 2 ząbki czosnku
 200 g wędzonego boczku
 500 ml bulionu
 200 ml przecieru pomidorowego
 2 łyżki musztardy
 2 łyżki jabłkowego octu winnego
 6 ziaren pieprzu
 pęczek natki pietruszki
 1 łyżka majeranku
 2 łyżki oleju rzepakowego
 sól do smaku

Directions

1

Przygotuj składniki. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, marchewkę i pietruszkę obierz ze skórki, pokrój w kostkę.

2

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Boczek pokrój w kostkę. Na oleju najpierw podsmaż cebulę i przesmaż kilka minut, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i boczek, smaż 5 minut często mieszając.

3

Dodaj ziemniaki, marchew i pietruszkę, smaż 10 minut często mieszając.

4

Następnie dodaj ugotowaną fasolę, bulion, przecier pomidorowy, ocet jabłkowy, musztardę i przyprawy. Wymieszaj i duś bez przykrycia około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.

5

Na koniec posiekaj zieloną pietruszkę i dodaj do potrawy.

Sos, który powstał jest aromatyczny i pyszny, dlatego fasolka po polsku świetnie smakuje z pajdą świeżego chleba, najlepiej żytniego.

Fasolka po Polsku
(Visited 68 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *