Print Options:

Fasolowe Nuggetsy

Yields40 ServingsPrep Time40 minsCook Time20 minsTotal Time1 hr

 300 g ugotowanej fasoli Jaś, albo innej białej fasoli
 1200 ml ulubionego bulionu
 150 g mąki typu "00" (mąki do pizzy)
 100 g mąki z grochu lub ciecierzycy
 1 łyżka musztardy
 1 średnia cebula
 liść laurowy
 2 ząbki czosnku
 3 łyżki płatków drożdżowych
 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do kurczaka
 1 łyżeczka suszonego czosnku
 1 łyżeczka cebuli w płatkach
 pół łyżeczki soli
 szczypta pieprzu
Panierka
 1 szklanka panierki Panko albo zwykłej bułki tartej
 1 szklanka mąki
 1 łyżeczka suszonego czosnku
 1 łyżeczka cebuli w płatkach
 szczypta soli i pieprzu do smaku
 200 ml mleka migdałowego
 50 ml octu jabłkowego
 olej do smażenia
1

Przygotuj składniki.

2

Cebulę i czosnek obierz, pokrój na duże kawałki i razem z liściem laurowym dodaj do bulionu, zagotuj. Następnie wyjmij warzywa, żeby nie przeszkadzały podczas gotowania nuggetsów.

3

Fasolę rozdrobnij tłuczkiem, albo widelcem.

4

Dodaj 200 ml bulionu, musztardę i wymieszaj.

5

W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, pałatki drożdżowe, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, czosnek i cebulę.

6

Wymieszaj mokre składniki z suchymi.

7

Oprósz palce mąką i formuj z ciasta niewielkie spłaszczone kawałki. Podczas gotowania podwoją swoją wielkość.

8

Uformowane nuggetsy wrzucaj partiami do wrzącego bulionu i gotuj je około 20 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową i odstaw do ostygnięcia.

Panierowanie
9

Przygotuj składniki. Rozgrzej olej na patelni. Do mleka migdałowego wlej ocet i odstaw na 15 minut, powstanie vegańska maślanka. Wymieszaj panko z mąką i przyprawami.

10

Ugotowane nuggetsy zamocz w maślance migdałowej, obtocz w panierce, znowu zanurz w maślance i jeszcze raz obtocz w panierce. Smaż z obu stron na złoty kolor. Będą niezwykle chrupiące. Możesz również upiec je w piekarniku. Ułóż nuggetsy na papierze do pieczenia, skrop dobrze oliwą i piecz około 20 minut w temperaturze 200*C.

11

Fasolowe nuggetsy możesz jeść z keczupem albo innym ulubionym sosem. Są świetne jako dodatek do sałatek, spróbuj z musztardowo-miodowym sosem winegret.

Nutrition Facts

Serving Size nuggets

Servings 40