
Przygotuj składniki. Użyłam pszennej mąki chlebowej, ale można tez użyć mąki "00" na pizzę. Jeżeli nie masz świeżysz drożdży możesz zamienić je na odpowiednią ilość drożdży instant. Najlepiej dodać świeże, aromatyczne zioła, ale równie dobrze sprawdzi się suszona mieszanka ziół prowansalskich. Do ciasta można również dodać posiekane suszone pomidory, oliwki, lub podsmażoną drobno posiekaną cebulę.
Nastaw piekarnik na 250*C.
Posiekaj zioła.
W niewielkiej ilości wody rozpuść drożdże. Nie musisz czekać, aż spęcznieją. Jeżeli używasz suszonych drożdży, opuść ten etap i dodaj drożdże od razu do mąki.
W misce wymieszaj rozpuszczone drożdże, mąkę, sól, wodę, olej, posiekane zioła i wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia.
Odstaw ciasto do wyrastania na około 40 minut.
Przełóż wyrośnięte ciasto na blat i wyrabiaj rękami kilka minut.
Przygotuj dodatki.
Rozwałkuj ciasto na szerokość blaszki. palcem zrób wgłębienia następnie posmaruj wierzch oliwą, W dołki wciśnij oliwki i całość posyp gruboziarnistą solą. Wstaw na 15 minut do rozgrzanego do 250*C piekarnika.
Focaccia jest pysznym pieczywem, które może służyć za przekąskę. Wybornie smakuje z aromatyzowaną oliwą. Może być dodatkiem do zup, grillowanych mięs, różnego rodzaju past, dipów, czy hummusu. Proste i smaczne!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Użyłam pszennej mąki chlebowej, ale można tez użyć mąki "00" na pizzę. Jeżeli nie masz świeżysz drożdży możesz zamienić je na odpowiednią ilość drożdży instant. Najlepiej dodać świeże, aromatyczne zioła, ale równie dobrze sprawdzi się suszona mieszanka ziół prowansalskich. Do ciasta można również dodać posiekane suszone pomidory, oliwki, lub podsmażoną drobno posiekaną cebulę.
Nastaw piekarnik na 250*C.
Posiekaj zioła.
W niewielkiej ilości wody rozpuść drożdże. Nie musisz czekać, aż spęcznieją. Jeżeli używasz suszonych drożdży, opuść ten etap i dodaj drożdże od razu do mąki.
W misce wymieszaj rozpuszczone drożdże, mąkę, sól, wodę, olej, posiekane zioła i wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia.
Odstaw ciasto do wyrastania na około 40 minut.
Przełóż wyrośnięte ciasto na blat i wyrabiaj rękami kilka minut.
Przygotuj dodatki.
Rozwałkuj ciasto na szerokość blaszki. palcem zrób wgłębienia następnie posmaruj wierzch oliwą, W dołki wciśnij oliwki i całość posyp gruboziarnistą solą. Wstaw na 15 minut do rozgrzanego do 250*C piekarnika.
Focaccia jest pysznym pieczywem, które może służyć za przekąskę. Wybornie smakuje z aromatyzowaną oliwą. Może być dodatkiem do zup, grillowanych mięs, różnego rodzaju past, dipów, czy hummusu. Proste i smaczne!