Przygotuj składniki. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, wystarczy gotować je 5 minut. Natkę pietruszki posiekaj. Przygotuj naczynia do galaretki i włóż je do lodówki.
Do bulionu wlej wino i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia , wsyp żelatynę i mieszaj, aż dokładnie sie rozpuści. Odstaw galaretkę do ostygnięcia.
Podziel szynkę na dwie porcje. Jedną część pokrój w kostkę, drugą, zmiksuj razem ze śmietanką. Dopraw solą i pieprzem.
Do zmiksowanej szynki doda cztery łyżki galaretki i wymieszaj.
Do schłodzonej foremki nalej trochę ostudzonej, ale płynnej galaretki. Foremkę przechylaj w różne strony tak, aby galaretka pokryła jej ścianki i dno. Odstaw do lodówki, żeby galaretka zastygła.
Ułóż pierwszą warstwę np. połówki jajek, szynka i natka pietruszki.
Zalej warstwę galaretką i odstaw do lodówki, żeby stężała.
Następnie nałóż warstwę zmielonej szynki i ponownie odstaw do lodówki. W zależności od wysokości naczynia i Twojej inwencji, możesz warstwy powtarzać. Jeżeli zabraknie Ci galaretki do wypełnienia po brzegi Twojej foremki, wystarczy zagotować odpowiednią porcję wina (bo na pewno Ci jeszcze zostało;)), rozpuścić w nim żelatynę i uzupełnij warstwę. Taka galaretka z samego wina może być też świetnym deserem.
Przed podaniem foremkę wstaw na kilka sekund do gorącej wody i wyjmij galaretkę na talerz. Skrop odrobiną soku z cytryny i upajaj się jej smakiem...