Print Options:

Galaretka z Szynką

Yields1 ServingPrep Time40 mins

 500 ml bulionu
 3 łyżki żelatyny
 150 g plasterków szynki
 12 jajek przepiórczych
 100 ml Porto
 50 ml śmietanki kremowej
 natka pietruszki
 sól i pieprz do smaku
1

Przygotuj składniki. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, wystarczy gotować je 5 minut. Natkę pietruszki posiekaj. Przygotuj naczynia do galaretki i włóż je do lodówki.

2

Do bulionu wlej wino i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia , wsyp żelatynę i mieszaj, aż dokładnie sie rozpuści. Odstaw galaretkę do ostygnięcia.

3

Podziel szynkę na dwie porcje. Jedną część pokrój w kostkę, drugą, zmiksuj razem ze śmietanką. Dopraw solą i pieprzem.

4

Do zmiksowanej szynki doda cztery łyżki galaretki i wymieszaj.

5

Do schłodzonej foremki nalej trochę ostudzonej, ale płynnej galaretki. Foremkę przechylaj w różne strony tak, aby galaretka pokryła jej ścianki i dno. Odstaw do lodówki, żeby galaretka zastygła.

6

Ułóż pierwszą warstwę np. połówki jajek, szynka i natka pietruszki.

7

Zalej warstwę galaretką i odstaw do lodówki, żeby stężała.

8

Następnie nałóż warstwę zmielonej szynki i ponownie odstaw do lodówki. W zależności od wysokości naczynia i Twojej inwencji, możesz warstwy powtarzać. Jeżeli zabraknie Ci galaretki do wypełnienia po brzegi Twojej foremki, wystarczy zagotować odpowiednią porcję wina (bo na pewno Ci jeszcze zostało;)), rozpuścić w nim żelatynę i uzupełnij warstwę. Taka galaretka z samego wina może być też świetnym deserem.

9

Przed podaniem foremkę wstaw na kilka sekund do gorącej wody i wyjmij galaretkę na talerz. Skrop odrobiną soku z cytryny i upajaj się jej smakiem...