To najlepsze gazpacho, jakie kiedykolwiek jadłam! Przepis został przywieziony z podróży kulinarnej z Meksyku, a moim wkładem w tę recepturę jest odrobina octu balsamicznego i oliwa z oliwek, które cudownie podkręcają smak pomidorów. Pamiętajcie, że gazpacho musi być bardzo dobrze schłodzone, wtedy smakuje idealnie.
Przygotuj składniki. Najlepsze bedą pomidory podłużne tzw. śliwkowe, które zawierają dużo miąższu i mało pestek.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wydrąż pestki i pokrój w drobną kosteczkę.
Ogórka obierz ze skóry, wydrąż pestki i pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek wyciśnij przez praskę. Papryki wydrąż i pokrój w drobną kostkę.
Do dużej miski wlej sok pomidorowy, dodaj pokrojone warzywa, ocet balsamiczny, oliwę, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Schłodzony chłodnik podawaj najlepiej z chipsami kukurydzianymi. Smacznego!
Servings 12
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.