Przygotuj składniki. Odcedź soczewicę z płynu, ryż gotuj około 10 minut.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oleju na złoty kolor (około 10 minut). Pieczarki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do cebuli i smaż jeszcze 10 minut. Natkę pietruszki posiekaj.
W misce wymieszaj ugotowany ryż z soczewicą, podsmażoną cebulą i pieczarkami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. Jeżeli masz płatki drożdżowe do dodaj do farszu, spowodują, ze gołąbki będą jeszcze smaczniejsze.
Następnie przygotuj liście kapusty. Usuń głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, włóż całą główkę kapusty i obgotuj. Po kilku minutach zdejmuj po kolei liście i odkładaj na talerzu do ostygnięcia.
Usuń grube, wystające nerwy. Uważaj, żeby nie przerwać liścia.
Nałóż porcję farszu. Zawijaj od grubszej części liścia, następnie zagnij boki do środka i zawiń do końca.
Układaj ściśle gołąbki w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Zalej gorącym bulionem, dodaj liście laurowe, pieprz ziarnisty. Jeżeli nie masz bulionu możesz zalać wrzątkiem dodać trzy łyżki masła, sól, pieprz, liść laurowy i gorczycę. Piecz w temperaturze 160*C przez trzy godziny. Po upływie czasu, zostaw do ostygnięcia w piekarniku.
Tak przygotowane gołąbki rozpływają się w ustach. Kapusta jest bardzo delikatna i miękka, nie ciągnie się podczas jedzenia. Ja lubię je w połączeniu z pomidorowym sosem, który sama przygotowuję. Na oliwie podsmażam cebulę i czosnek, następnie miksuję je z przecierem pomidorowym. Doprawiam solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Smacznego!
Servings 14