Print Options:

Gryczaki z Twarogiem i Miętą w Sosie Pieczarkowym

Yields4 ServingsPrep Time25 minsCook Time35 minsTotal Time1 hr

 200 g kaszy gryczanej
 300 g tłustego twarogu
 2 jajka
 gałązka świeżej mięty
 1 łyżeczka cukru
 sól do smaku
 3 łyżki bułki tartej
 bułka tarta do obtaczania kotletów
 olej do smażenia
Sos Pieczarkowy
 5 dużych pieczarek
 200 ml śmietanki 30%
 1 cebula
 1 łyżka soku z cytryny
 sól, pieprz, do smaku
 gałązka świeżego tymianku
 olej do smażenia
1

Przygotuj składniki. Ugotuj kaszę gryczaną i ostudź. Posiekaj drobno listki mięty.

2

Do ugotowanej kaszy gryczanej dodaj resztę składników: jajka, pokruszony twaróg, miętę, trzy łyżki bułki tartej, cukier, sól. Wymieszaj. Formuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.

Sos Pieczarkowy
3

Przygotuj składniki. Obierz pieczarki. Otrzyj listki tymianku. Wyciśnij sok z cytryny.

4

Posiekaj drobno cebulę i pokrój pieczarki.

5

Na oleju podsmaż cebulę, około 5 minut.

6

Dodaj pieczarki i mieszając smaż około 10 minut. Dodaj sól, smaż kolejne 5 minut.

7

Dodaj słodką śmietankę, pieprz i tymianek, duś 5 minut, często mieszając.

Nutrition Facts

Servings 4


Amount Per Serving
Calories 486.4