Print Options:

Gryczane Naleśniki

Yields4 ServingsPrep Time45 minsCook Time10 minsTotal Time55 mins

 80 g mąki gryczanej
 250 ml mleka
 5 jajek
 50 g tartego parmezanu
 50 g tartego Cheddar
 2 łyżki musztardy
 4 łyżki śmietanki 30%
 sól i pieprz do smaku
 kilka plasterków ulubionej wędliny
Dodatki
 podsmażone na oliwie świeże liście szpinaku z czosnkiem
 szczypiorek
1

Przygotuj składniki. Wędlinę i szczypiorek posiekaj.

2

Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, jedno jajko, mleko i dopraw szczyptą soli. Odstaw na przynajmniej 30 minut.

3

W drugiej misce wymieszaj sery, musztardę i śmietankę.

4

Usmaż cztery naleśniki.

5

Nastaw piekarnik na 200*C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, ułóż cztery naleśniki. Następnie na każdym naleśniku rozsmaruj porcję masy serowej, nałóż porcje wędliny i na środek wbij jajko. Brzegi naleśnika zagnij do środka i uformuj kopertę. Dzięki masie serowej przykleją sią i zachowają kształt w trakcie pieczenia. Jajko możesz lekko oprószyc solą. Piecz 10 minut w temperaturze 200*C, aż zetnie się białko.

6

Naleśnik gryczany świetnie smakuje z podsmażonym na oliwie szpinakiem ze świeżo wyciśniętym czosnkiem. Dodaj jeszcze szczypiorek i smacznego!

Nutrition Facts

Serving Size Naleśniki

Servings 4