Rozgrzewający gulasz z wołowiną w stylu węgierskim z domowymi kluseczkami. Mniam!

Przygotuj składniki. Pokrój mięso wołowe w kostkę. Warzywa pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Czosnek obierz i przekrój na połówki.
Paprykę pokrój w paseczki. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę, możesz zamiennie dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego.
W garnku rozgrzej smalec, wrzucić mięso i obsmaż je z każdej strony. Dodać warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki, seler, cebulę, czosnek i smaż 10 minut, często mieszając. Następnie wsyp paprykę i wymieszaj, smaż kolejne 2 minuty. Zalej zimną wodą i dodaj przyprawy: liście laurowe, pieprz - sól dodaję w połowie gotowania - pokrojoną paprykę i pomidory. Gulasz gotuj około 60 minut, aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki - gotuj do miękkości, około 12 minut.
Przygotuj ciasto na kluseczki. Do jajka dodaj około dwie łyżki mąki i szczyptę soli. Mąki należy tyle dać ile przyjmie jajko, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odczekaj 20 minut. Następnie dwoma łyżeczkami formuj kluseczki i wrzucaj je do gotującego się gulaszu.
Na koniec, posyp posiekaną natką pietruszki. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj chilli. Mniam!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Pokrój mięso wołowe w kostkę. Warzywa pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Czosnek obierz i przekrój na połówki.
Paprykę pokrój w paseczki. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę, możesz zamiennie dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego.
W garnku rozgrzej smalec, wrzucić mięso i obsmaż je z każdej strony. Dodać warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki, seler, cebulę, czosnek i smaż 10 minut, często mieszając. Następnie wsyp paprykę i wymieszaj, smaż kolejne 2 minuty. Zalej zimną wodą i dodaj przyprawy: liście laurowe, pieprz - sól dodaję w połowie gotowania - pokrojoną paprykę i pomidory. Gulasz gotuj około 60 minut, aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki - gotuj do miękkości, około 12 minut.
Przygotuj ciasto na kluseczki. Do jajka dodaj około dwie łyżki mąki i szczyptę soli. Mąki należy tyle dać ile przyjmie jajko, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odczekaj 20 minut. Następnie dwoma łyżeczkami formuj kluseczki i wrzucaj je do gotującego się gulaszu.
Na koniec, posyp posiekaną natką pietruszki. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj chilli. Mniam!