AuthorMałgośkaCategoryDifficultyIntermediate

Rozgrzewający gulasz z wołowiną w stylu węgierskim z domowymi kluseczkami. Mniam!

Yields12 Servings
Prep Time20 minsCook Time1 hr 20 minsTotal Time1 hr 40 mins

 3 l wody
 800 g pręgi wołowej
 2 marchewki
 1 korzeń pietruszki
 ½ średniego selera
 2 średnie cebule
 1 główka czosnku
 1 czerwona papryka
 1 żółta papryka
 2 pomidory (albo dodaj koncentrat pomidorowy)
 1 pęczek natki pietruszki
 3 średnie ziemniaki
 2 łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryki
  kostki smalcu
 12 ziaren pieprzu
 3 listki laurowe
 sól do smaku
Kluseczki
 1 jajko
 2 łyżki mąki
 szczypta soli

1

Przygotuj składniki. Pokrój mięso wołowe w kostkę. Warzywa pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Czosnek obierz i przekrój na połówki.

Paprykę pokrój w paseczki. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę, możesz zamiennie dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego.

2

W garnku rozgrzej smalec, wrzucić mięso i obsmaż je z każdej strony. Dodać warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki, seler, cebulę, czosnek i smaż 10 minut, często mieszając. Następnie wsyp paprykę i wymieszaj, smaż kolejne 2 minuty. Zalej zimną wodą i dodaj przyprawy: liście laurowe, pieprz - sól dodaję w połowie gotowania - pokrojoną paprykę i pomidory. Gulasz gotuj około 60 minut, aż mięso będzie miękkie.

Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki - gotuj do miękkości, około 12 minut.

3

Przygotuj ciasto na kluseczki. Do jajka dodaj około dwie łyżki mąki i szczyptę soli. Mąki należy tyle dać ile przyjmie jajko, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odczekaj 20 minut. Następnie dwoma łyżeczkami formuj kluseczki i wrzucaj je do gotującego się gulaszu.

Na koniec, posyp posiekaną natką pietruszki. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj chilli. Mniam!

Ingredients

 3 l wody
 800 g pręgi wołowej
 2 marchewki
 1 korzeń pietruszki
 ½ średniego selera
 2 średnie cebule
 1 główka czosnku
 1 czerwona papryka
 1 żółta papryka
 2 pomidory (albo dodaj koncentrat pomidorowy)
 1 pęczek natki pietruszki
 3 średnie ziemniaki
 2 łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryki
  kostki smalcu
 12 ziaren pieprzu
 3 listki laurowe
 sól do smaku
Kluseczki
 1 jajko
 2 łyżki mąki
 szczypta soli

Directions

1

Przygotuj składniki. Pokrój mięso wołowe w kostkę. Warzywa pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Czosnek obierz i przekrój na połówki.

Paprykę pokrój w paseczki. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę, możesz zamiennie dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego.

2

W garnku rozgrzej smalec, wrzucić mięso i obsmaż je z każdej strony. Dodać warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki, seler, cebulę, czosnek i smaż 10 minut, często mieszając. Następnie wsyp paprykę i wymieszaj, smaż kolejne 2 minuty. Zalej zimną wodą i dodaj przyprawy: liście laurowe, pieprz - sól dodaję w połowie gotowania - pokrojoną paprykę i pomidory. Gulasz gotuj około 60 minut, aż mięso będzie miękkie.

Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki - gotuj do miękkości, około 12 minut.

3

Przygotuj ciasto na kluseczki. Do jajka dodaj około dwie łyżki mąki i szczyptę soli. Mąki należy tyle dać ile przyjmie jajko, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odczekaj 20 minut. Następnie dwoma łyżeczkami formuj kluseczki i wrzucaj je do gotującego się gulaszu.

Na koniec, posyp posiekaną natką pietruszki. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj chilli. Mniam!

Gulasz
(Visited 116 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *