Print Options:

Gulasz Wołowy

Yields4 Servings

 1 kg wołowiny na gulasz
 500 ml bulionu
 100 ml koncentratu pomidorowego
 1 duża cebula
 5 ząbków czosnku
 kawałek świeżego imbiru (około 5 cm)
 3 łyżeczki soli
 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
 1 łyżeczka wędzonej papryki
 2 łyżeczki słodkiej papryki
 1 łyżeczka oregano
 1 łyżeczka tymianku
 1 łyżeczka kuminu
 pół łyżeczki mielonego cynamonu
 5 goździków
 80 ml octu jabłkowego
 2 łyżki smalcu do smażenia
Dodatki
 limonka
 świeża kolendra lub natka pietruszki
1

Przygotuj składniki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 135*C.

2

Wołowinę wymieszaj z łyżeczką soli i łyżeczką świeżo zmielonego pieprzu. Odstaw.

3

Cebulę, czosnek, chilli i imbir posiekaj i podsmaż 5 minut na łyżce smalcu.

4

Następnie dodaj koncentrat pomidoowy, resztę przypraw: sól, paprykę, oregano, kumin, cynamon, goździki, tymianek i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i duś około 10 minut.

5

Przełóż sos do wysokiego naczynia, poczekaj, aż trochę ostygnie, dodaj ocet i zmiksuj.
W międzyczasie, podsmaż wołowinę na łyżce smalcu.

6

Przetrzyj sos przez sito do żaroodpornego naczynia, w którym będzie zapiekana wołowina. Pozostałości na sitku wyrzuć.

7

Dodaj podsmażoną wołowinę do sosu, przykryj pokrywką i piecz 4 godziny w temperaturze 135*C.

8

Tak przygotowana wołowina jest bardzo miękka, można ją poszarpać i wykorzystać do innych dań, np. jako dodatek do kanapki, albo tacos. Świetnie pasuje do klusek śląskich i kaszy gryczanej. Aromatyczny, lekko pikantny sos, można również zabielić słodką śmietaną, skropić do smaku sokiem z limonki. Podawać z kiszoną kapustą, kiszonymi ogórkami lub mizerią.

Nutrition Facts

Servings 4