Herbatniki

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields30 Servings
Prep Time1 hr 20 minsCook Time12 minsTotal Time1 hr 32 mins

 180 g pszennej mąki pełnoziarnistej
 80 g mąki pszennej tortowej
 20 g otrębów pszennych
 125 g masła
 łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 100 g miodu (np. wielokwiatowy)
 60 ml mleka
Ziarna
 3 łyżki ziaren słonecznika
 2 łyżki sezamu
 1 łyżka nasion chia
 1 łyżka siemienia lnianego

1

Jeżeli chcesz oderwać się na chwilę od świata, zrób gorącą herbatę i zanurz w niej herbatnika. Kilka minut przyjemności gwarantowane!
Wypróbuj ten łatwy przepis i zrób własne zdrowe herbatniki. Dzięki mące pełnoziarnistej i otrębom wspomagają układ trawienny. Są wypełnione maślanym smakiem, słodyczą miodu i aromatem pieczonych ziaren.
Przygotuj składniki.

2

W misce wymieszaj suche składniki.

3

Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i mieszaj, aż konsystencja będzie przypominała piasek.

4

Dodaj płynny miód i mleko.

5

Zagnieć ciasto.

6

Uformuj krążek, przełóż do woreczka i włóż do lodówki na minimum godzinę.

7

W miseczce wymieszaj ziarna do posypania herbatników. Możesz również upiec herbatniki bez dodatków, są równie pyszne.

8

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180*C. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 mm, posyp ziarnami i przewałkuj lekko dociskając ziarna.

9

Podziel ciasto na prostokąty wg własnego uznania, możesz do tego wykorzystać nożyk do pizzy. Pozostałe brzegi ciasta zagnieć, rozwałkuj i wytnij ponownie. Układaj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

10

Piecz 12 minut w temperaturze 180*C, następnie odłuż na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

Ingredients

 180 g pszennej mąki pełnoziarnistej
 80 g mąki pszennej tortowej
 20 g otrębów pszennych
 125 g masła
 łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 100 g miodu (np. wielokwiatowy)
 60 ml mleka
Ziarna
 3 łyżki ziaren słonecznika
 2 łyżki sezamu
 1 łyżka nasion chia
 1 łyżka siemienia lnianego

Directions

1

Jeżeli chcesz oderwać się na chwilę od świata, zrób gorącą herbatę i zanurz w niej herbatnika. Kilka minut przyjemności gwarantowane!
Wypróbuj ten łatwy przepis i zrób własne zdrowe herbatniki. Dzięki mące pełnoziarnistej i otrębom wspomagają układ trawienny. Są wypełnione maślanym smakiem, słodyczą miodu i aromatem pieczonych ziaren.
Przygotuj składniki.

2

W misce wymieszaj suche składniki.

3

Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i mieszaj, aż konsystencja będzie przypominała piasek.

4

Dodaj płynny miód i mleko.

5

Zagnieć ciasto.

6

Uformuj krążek, przełóż do woreczka i włóż do lodówki na minimum godzinę.

7

W miseczce wymieszaj ziarna do posypania herbatników. Możesz również upiec herbatniki bez dodatków, są równie pyszne.

8

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180*C. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 mm, posyp ziarnami i przewałkuj lekko dociskając ziarna.

9

Podziel ciasto na prostokąty wg własnego uznania, możesz do tego wykorzystać nożyk do pizzy. Pozostałe brzegi ciasta zagnieć, rozwałkuj i wytnij ponownie. Układaj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

10

Piecz 12 minut w temperaturze 180*C, następnie odłuż na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

Herbatniki
(Visited 37 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *