Print Options:

Jabłka pod Owsianą Kruszonką

Yields4 ServingsPrep Time10 minsCook Time50 minsTotal Time1 hr

 4 duże jabłka, użyłam odmiany Jonagored
 100 g płatków owsianych górskich błyskawicznych
 100 g mąki krupczatki
 80 g cukru trzcinowego, plus dwie łyżki
 150 g masła
 1 łyżeczka mielonego cynamonu
 garść włoskich orzechów
1

Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na temperaturę 180*C.

2

Wymieszaj płatki owsiane z mąką, cukrem, cynamonem i pokrojonym w kostkę masłem.

3

Obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Posiekaj włoskie orzechy.

4

W naczyniu do zapiekania ułóż ściśle pokrojone jabłka i posyp dwoma łyżkami cukru trzcinowego. Następnie nakładaj przygotowaną kruszonkę, lekko ją dociskaj. Wierzch posyp orzechami. Włóż do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 50 minut.

5

Tak zapieczone jabłka mogą być podawane z lodami waniliowymi, polane syropem daktylowym, karmelowym lub miodem. Smacznego!

Nutrition Facts

Servings 4