Print Options:

Jabłkowy Strudel

Yields6 ServingsPrep Time40 minsCook Time40 minsTotal Time1 hr 20 mins

Ciasto
 250 g mąki pszennej (Typ 500)
 125 ml wody
 1 jajko
 sok z połowy cytryny
 szczypta soli
Jabłkowe nadzienie
 800 g jabłek (najlepiej szara reneta)
 4 łyżki brązowego cukru
 150 g rodzynek
 sok z jednej cytryny
 125 g masła
 4 łyżki bułki tartej
 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Dodatki
 cukier puder
 sos waniliowy, albo budyń waniliowy zrobiony z połowy opakowania na 0,5 l mleka
 lody waniliowe
Ciasto
1

Przygotuj składniki. Wyciśnij sok z połówki cytryny.

2

Do miski przesiej mąkę i dodaj resztę składników. Uważaj, żeby nie wlać za dużo wody, bo ciasto będzie za rzadkie.

3

Ciasto zagnieć, aż będzie elastyczne i lśniące. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

Jabłkowe nadzienie
4

Przygotuj składniki. Sparz rodzynki wrzątkiem. Masło rozpuść w kąpieli wodnej. Bułkę tartą wymieszaj z cynamonem.

5

Obierz jabłka ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i poszatkuj na cienkie plasterki.

6

Wymieszaj w misce jabłka, sok z cytryny, odsączone z wody rodzynki i cukier.

Składanie strudla
7

Nastaw piekarnik na 190*C.
Ciasto jest klejące i jego rozwałkowanie nie jest łatwe. Ja rozwałkowuję je na papierze do pieczenia, ale możecie je również przygotować na stolnicy. Papier, albo stolnicę należy dokładnie oprószyć mąką i cieniutko rozwałkować ciasto.

8

Następnie posmaruj ciasto roztopionym masłem i posyp bułką tartą z cynamonem. Zostaw dwie łyżki masła.

9

Rozłóż równomiernie jabłkowe nadzienie i zawiń w rulon. Nie przejmuj się, gdy ciasto przerwie się, czy zrobią się gdzieś dziury. Pamiętaj trening czyni mistrza!

10

Strudel posmaruj masłem i piecz 40 minut w temperaturze 190*C.

11

Strudel jabłkowy najlepiej jeść na ciepło, lekko oprószony cukrem pudrem i polany sosem waniliowym. Szybki sos waniliowy możecie przygotować z połowy saszetki budyniu zagotowanej w 0,5 l mleka. Świetnie pasują do niego waniliowe lody.

Nutrition Facts

Servings 6