Przygotuj składniki. Wyciśnij sok z połówki cytryny.
Do miski przesiej mąkę i dodaj resztę składników. Uważaj, żeby nie wlać za dużo wody, bo ciasto będzie za rzadkie.
Ciasto zagnieć, aż będzie elastyczne i lśniące. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Przygotuj składniki. Sparz rodzynki wrzątkiem. Masło rozpuść w kąpieli wodnej. Bułkę tartą wymieszaj z cynamonem.
Obierz jabłka ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i poszatkuj na cienkie plasterki.
Wymieszaj w misce jabłka, sok z cytryny, odsączone z wody rodzynki i cukier.
Nastaw piekarnik na 190*C.
Ciasto jest klejące i jego rozwałkowanie nie jest łatwe. Ja rozwałkowuję je na papierze do pieczenia, ale możecie je również przygotować na stolnicy. Papier, albo stolnicę należy dokładnie oprószyć mąką i cieniutko rozwałkować ciasto.
Następnie posmaruj ciasto roztopionym masłem i posyp bułką tartą z cynamonem. Zostaw dwie łyżki masła.
Rozłóż równomiernie jabłkowe nadzienie i zawiń w rulon. Nie przejmuj się, gdy ciasto przerwie się, czy zrobią się gdzieś dziury. Pamiętaj trening czyni mistrza!
Strudel posmaruj masłem i piecz 40 minut w temperaturze 190*C.
Strudel jabłkowy najlepiej jeść na ciepło, lekko oprószony cukrem pudrem i polany sosem waniliowym. Szybki sos waniliowy możecie przygotować z połowy saszetki budyniu zagotowanej w 0,5 l mleka. Świetnie pasują do niego waniliowe lody.
Servings 6