Print Options:

Kaczka Pieczona z Jabłkami i Pietruszką

Yields4 ServingsPrep Time12 hrsCook Time9 hrsTotal Time21 hrs

 2 kg kaczka
 2 średnie pietruszki
 2 średnie winne jabłka
 4 łyżki mejeranku
 3 l zimnej wody
 3 łyżki ziela angielskiego
 1 łyżka pieprzu ziarnistego
 15 liści laurowych
 120 g soli
1

Jak upiec kaczkę? Bardzo prosto!

2

Przygotuj solankę. Do dużego garnka wlej około 3 litry zimnej wody, wsyp sól, przyprawy i wymieszaj. Włóż kaczkę tak, żeby była cała zanurzona w roztworze. Odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.

3

Pokrój jabłka w cząstki, a pietruszkę w krążki, wymieszaj z łyżką majeranku. Następnie wyjmij kaczkę z solanki i nadziej ją przygotowaną mieszanką.

4

Natrzyj kaczkę majerankiem, obłóż pozostałymi jabłkami z pietruszką i włóż do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Piecz minimum 8 godzin w temperaturze 90*C.

5

Po upływie czasu przełóż kaczkę do innego żaroodpornego naczynia, nastaw piekarnik na opiekanie z termoobiegiem na temperaturę 170*C i piecz jeszcze pięćdziesiąt minut, polewając ją kilkakrotnie wytopionym tłuszczem. Dzięki temu uzyskasz chrupiącą skórkę.

6

Upieczoną kaczkę podziel na porcje nożyczkami kuchennymi. Podawaj z upieczonymi jabłkami i pietruszką, puree ziemniaczanym i surówką z czerwonej kapusty. Smacznego!

Nutrition Facts

Servings 4