
Przygotuj składniki.
Dynię obierz i pokrój w plastry. Oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą. Wstaw do nagrzanego do temperatury 200*C piekarnika i piecz 35-40 minut.
Zmiksuj w blenderze: szpinak, bazylię, parmezan, sok z cytryny i czosnek razem z oliwą. Dopraw solą i pieprzem.
Jeżeli nie zużyjesz od razu całego sosu, możesz przełożyć go do słoika i przechowywać w lodówce kilka dni.
Również upieczoną dynię możesz przechowywać w lodówce.
Przygotuj kromki ulubionego pieczywa, proponuję chleb typu pumpernikiel. Najpierw nałóż kawałek burrata, następnie kawałki pieczonej dyni, skrop sosem szpinakowo-bazyliowym, pokrusz orzechy pekan i dodaj chilli. Mniam!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki.
Dynię obierz i pokrój w plastry. Oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą. Wstaw do nagrzanego do temperatury 200*C piekarnika i piecz 35-40 minut.
Zmiksuj w blenderze: szpinak, bazylię, parmezan, sok z cytryny i czosnek razem z oliwą. Dopraw solą i pieprzem.
Jeżeli nie zużyjesz od razu całego sosu, możesz przełożyć go do słoika i przechowywać w lodówce kilka dni.
Również upieczoną dynię możesz przechowywać w lodówce.
Przygotuj kromki ulubionego pieczywa, proponuję chleb typu pumpernikiel. Najpierw nałóż kawałek burrata, następnie kawałki pieczonej dyni, skrop sosem szpinakowo-bazyliowym, pokrusz orzechy pekan i dodaj chilli. Mniam!