Kanapki z Dynią

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time10 minsCook Time35 minsTotal Time45 mins

 pół niedużej dyni
 1 opakowanie świeżego szpinaku baby
 1 pęczek bazylii
 60 ml oliwy
 1 ząbek czosnku
 garść orzechów pekan
 1 łyżeczka płatków chilli
 1 burrata
 sól i pieprz do smaku
 50 g tartego parmezanu
 sok z połówki cytryny
 kromki ulubionego chleba

1

Przygotuj składniki.

2

Dynię obierz i pokrój w plastry. Oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą. Wstaw do nagrzanego do temperatury 200*C piekarnika i piecz 35-40 minut.

3

Zmiksuj w blenderze: szpinak, bazylię, parmezan, sok z cytryny i czosnek razem z oliwą. Dopraw solą i pieprzem.

4

Jeżeli nie zużyjesz od razu całego sosu, możesz przełożyć go do słoika i przechowywać w lodówce kilka dni.

5

Również upieczoną dynię możesz przechowywać w lodówce.

6

Przygotuj kromki ulubionego pieczywa, proponuję chleb typu pumpernikiel. Najpierw nałóż kawałek burrata, następnie kawałki pieczonej dyni, skrop sosem szpinakowo-bazyliowym, pokrusz orzechy pekan i dodaj chilli. Mniam!

Ingredients

 pół niedużej dyni
 1 opakowanie świeżego szpinaku baby
 1 pęczek bazylii
 60 ml oliwy
 1 ząbek czosnku
 garść orzechów pekan
 1 łyżeczka płatków chilli
 1 burrata
 sól i pieprz do smaku
 50 g tartego parmezanu
 sok z połówki cytryny
 kromki ulubionego chleba

Directions

1

Przygotuj składniki.

2

Dynię obierz i pokrój w plastry. Oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą. Wstaw do nagrzanego do temperatury 200*C piekarnika i piecz 35-40 minut.

3

Zmiksuj w blenderze: szpinak, bazylię, parmezan, sok z cytryny i czosnek razem z oliwą. Dopraw solą i pieprzem.

4

Jeżeli nie zużyjesz od razu całego sosu, możesz przełożyć go do słoika i przechowywać w lodówce kilka dni.

5

Również upieczoną dynię możesz przechowywać w lodówce.

6

Przygotuj kromki ulubionego pieczywa, proponuję chleb typu pumpernikiel. Najpierw nałóż kawałek burrata, następnie kawałki pieczonej dyni, skrop sosem szpinakowo-bazyliowym, pokrusz orzechy pekan i dodaj chilli. Mniam!

Kanapki z Dynią
(Visited 108 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *