Print Options:

Kotlet Wołowo-Buraczany

Yields6 ServingsPrep Time10 minsCook Time20 minsTotal Time30 mins

 400 g mielonej wołowiny
 2 średnie starte buraki
 1 średnia cebula
 2 jajka
 6 łyżek bułki tartej
 sól i pieprz do smaku
 1 łyżka masła do smażenia
1

Przygotuj składniki. Buraki i cebulę zetrzyj osobno na tarce. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200*C.

2

Cebulę podsmaż na maśle, aż się zeszkli.

3

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki: wołowinę, buraki, cebulę, jajka , bułkę tartą, dopraw pieprzem i solą (np.łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki świeżo startego pieprzu).

4

Uformuj kotlety, z tej porcji wyjdzie sześć średnich kotletów, ułóż je na papierze do pieczenia i piecz przez 20 minut w 200*C.

Nutrition Facts

Servings 6


Amount Per Serving
Calories 159
% Daily Value *
Total Fat 10.3g16%
Total Carbohydrate 6.7g3%

Dietary Fiber 0.3g2%
Protein 10.5g21%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.