Print Options:

Kotlety z soczewicy

Yields10 ServingsPrep Time10 minsCook Time20 minsTotal Time30 mins

 1 puszka soczewicy (425g)
 1 jajko
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 warzywa z bulionu: marchew, pietruszka, seler
 1 łyżka sproszkowanej czerwonej papryki
 1 łyżeczka kuminu
 ½ łyżeczki soli
 150 g bułki tartej
 1 łyżka oleju do smażenia
1

Do przygotowania kotletów najlepiej wykorzystać warzywa z ugotowanego bulionu. Jeżeli takich nie mamy, to można ugotować wcześniej warzywa w wodzie. Wystarczy jedna duża pietruszka, duża marchewka i ćwiartka dużego selera, albo połowa małego.

Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać i podsmażyć na oleju do miękkości.

2

Warzywa i podsmażoną cebulę z czosnkiem rozgnieść dokładnie praską.

3

Kumin rozetrzeć w moździerzu. Do rozdrobnionych warzyw dodać soczewicę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać, lekko rozgniatając widelcem soczewicę.

4

Formować kotlety. Można użyć praski, albo formować kotlety ręcznie.
Piec w piekarniku 20 minut w 200*C.

Nutrition Facts

Serving Size sztuk

Servings 10


Amount Per Serving
Calories 195