Podstawowy przepis zasadniczo składa się z ziemniaków, cebuli i szczypty gałki muszkatołowej. Jeżeli tak przygotowaną masę ziemniaczaną wymieszasz z różnymi dodatkami, to uzyskasz różne smaki. Możesz dodać podsmażone pieczarki, twaróg lub koperek. Wersja z twarogiem przypomina smak ruskich pierogów, więc można powiedzieć, że to są takie ruskie pierogi dla leniwej gospodyni ;) To takie proste!
Przygotuj składniki. Ziemniaki gotuj w skórkach około 30 minut. Następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.
W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i podsmaż na łyżeczce oleju na złoty kolor (około 10 minut). odstaw do ostygnięcia.
Ziemniaki obierz ze skórki, dokładnie rozgnieć, albo przeciśnij przez praskę. Najlepsze są ziemniaki dobrze schłodzone, na przykład w lodówce, dzięki temu, można uzyskać lepszą konsystencje ciasta.
Do ziemniaków dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.
Formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na złoto z obu stron.
Z tak przygotowanego ciasta można usmazyć kotlety ziemniaczane o różnych smakach. Wystarczy wymieszać je z różnymi dodatkami np. drobno posiekanymi, albo zmielonymi podsmażonymi pieczarkami, tłustym twarogiem lub koperkiem.
Wymieszaj ciasto z ulubionym składnikiem, następnie formuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor z obu stron. Kotlety ziemniaczane można podawać ze śmietaną, albo sosami np. ostrym pomidorowym, pieczarkowym, albo gulaszem.
Servings 10