Print Options:

Krem z Dyni z Gruszką

Yields6 ServingsPrep Time10 minsCook Time15 minsTotal Time25 mins

Ciepła, kojąca i aromatyczna zupa z dyni na jesienne dni. Ziemisty smak dyni zrównoważony jest cytrusowym posmakiem imbiru i dopełniony wyczuwalną owocową nutą. Jest urzekająco smaczna!

krem z dyni

 1 kg dyni piżmowej
 3 gruszki
 1 cebula
 3 łyżki oliwy
 1 l bulionu z drobiu lub z warzyw
 1 łyżka startego imbiru
 1 łyżeczka kurkumy
 ½ łyżeczki soli
 ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1

Przygotuj składniki.

składniki krem z dyni

2

Pokrój w kostkę dynię, cebulę i gruszki. Jeżeli chcesz uzyskać naprawdę aksamitną konsystencję, to obierz dynię i gruszki ze skórki.

składniki zupa z dyni

3

Najpierw podsmaż na oliwie cebulę, około 5 minut. Dodaj pokrojoną dynię, gruszki i przyprawy: sól, pieprz, kurkumę i starty imbir. Przesmaż razem kilka minut.

składniki zupa z dyni

4

Następnie dodaj ulubiony bulion i gotuj do momentu, aż dynia będzie miękka - około 15 minut.

składniki zupa z dyni

5

Na koniec dodaj jogurt i zmiksuj składniki, aby uzyskać aksamitną konsystencję.

składniki zupa z dyni

6

Zupa-krem z dyni z gruszką gotowy! Możesz podać ją z kleksem z jogurtu, chrupiącą bagietką lub grzankami. Pyszna, rozweselająca zupa na chłodne jesienne wieczory. Smacznego!

krem z dyni

Nutrition Facts

Serving Size porcje

Servings 6