Print Options:

Krem z Dyni

Yields8 ServingsPrep Time15 minsCook Time20 minsTotal Time35 mins

 1,50 kg dyni
 500 ml bulionu
 200 ml mleka
 200 ml śmietanki 30%
 2 średnie cebule
 2 ząbki czosnku
 150 ml przecieru pomidorowego
 sól i pieprz do smaku
 1 łyżka sproszkowanej czerwonej papryki
 zielona pietruszka
 cienkie wafle ryżowe (opcjonalnie)
 2 łyżki oleju do smażenia
1

Przygotuj składniki.

2

Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na oleju około 10 minut.

3

Dodaj sproszkowaną paprykę i smaż jeszcze minutę.

4

Dynię obierz ze skóry, wydrąż pestki i pokrój w kostkę.

5

Dodaj dynię do cebuli i czosnku, zalej bulionem i gotuj około 20 minut, aż dynia zmięknie.

6

Dodaj mleko, śmietanę, przecier pomidorowy, sól, pieprz i zmiksuj. Podgrzej.

7

Do kremu z dyni dodaj posiekaną zieloną pietruszkę i wafle ryżowe.

Nutrition Facts

Servings 8


Amount Per Serving
Calories 71.4
% Daily Value *
Total Fat 5.5g9%
Total Carbohydrate 5.1g2%
Protein 2.4g5%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.