Print Options:

Krokiety z selera

Yields10 ServingsPrep Time1 hrCook Time10 minsTotal Time1 hr 10 mins

Ciasto
 500 g ziemniaków
 500 g selera
 4 żółtka
 sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
 olej do smażenia
Panierka
 1 jajko
 mąka pszenna
 bułka tarta
1

Przygotuj składniki. Jeżeli chcesz użyć więcej warzyw niż podana waga w przepisie, dodaj odpowiednio kolejne żółtko.

2

Ugotuj ziemniaki i seler, ale uważaj, żeby nie były zbyt rozgotowane. Powinno wystarczyć 30 minut.

3

Ugotowane warzywa odcedź i całkowicie wystudź, możesz ugotować je dzień wcześniej. Następnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszaj.

4

Rozgrzej olej na patelni. Przygotuj panierkę na osobnych talerzach: mąka pszenna, roztrzepane jajko z odrobiną soli i bułka tarta. Weź w dłonie porcję ciasta, uformuj krokieta, obtocz w mące, następnie zanurz w jajku i panieruj w bułce tartej.

5

Krokiety smaż z obu stron na złoty kolor.

Nutrition Facts

Servings 10