
Przygotuj składniki.
W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek (około 5 minut).
W tym czasie pokrój w cienkie paski kolorową paprykę.
Dodaj pokrojoną paprykę i sproszkowaną wędzoną paprykę do cebuli, wymieszaj, smaż 3 minuty.
Odsuń na bok warzywa, a na pozostałej części smaż po kolei kawałki kurczaka, tak, żeby się lekko zarumieniły. Każdy kawałek smaż około minuty, następnie zwijaj i przesuwaj na bok.
Dodaj pokrojone pomidory, fasolę, otartą skórkę z cytryny, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Duś pod przykryciem, na niewielkim ogniu, 25 minut.
Danie jest gotowe, teraz tylko posiekaj natkę pietruszki i dodaj do reszty.
Tak przyrządzonego kurczaka w papryce i pomidorach można podawać z ryżem, ziemniakami lub ulubioną kaszą. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki.
W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek (około 5 minut).
W tym czasie pokrój w cienkie paski kolorową paprykę.
Dodaj pokrojoną paprykę i sproszkowaną wędzoną paprykę do cebuli, wymieszaj, smaż 3 minuty.
Odsuń na bok warzywa, a na pozostałej części smaż po kolei kawałki kurczaka, tak, żeby się lekko zarumieniły. Każdy kawałek smaż około minuty, następnie zwijaj i przesuwaj na bok.
Dodaj pokrojone pomidory, fasolę, otartą skórkę z cytryny, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Duś pod przykryciem, na niewielkim ogniu, 25 minut.
Danie jest gotowe, teraz tylko posiekaj natkę pietruszki i dodaj do reszty.
Tak przyrządzonego kurczaka w papryce i pomidorach można podawać z ryżem, ziemniakami lub ulubioną kaszą. Smacznego!