Kurczak w Papryce

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields6 Servings
Prep Time15 minsCook Time25 minsTotal Time40 mins

 8 sztuk filetów z ud kurczaka bez kości
 1 cebula
 4 ząbki czosnku
 3 kolorowe papryki
 2 opakowania krojonych pomidorów (około 800g)
 1 słoik lub puszka odsączonej białej fasoli np. mały Jaś (około 400 g)
 2 łyżki oleju
 1 łyżka wędzonej papryki
 otarta skórka z jednej cytryny
 sól i pieprz do smaku
 pęczek zielonej pietruszki

1

Przygotuj składniki.

2

W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek (około 5 minut).

3

W tym czasie pokrój w cienkie paski kolorową paprykę.

4

Dodaj pokrojoną paprykę i sproszkowaną wędzoną paprykę do cebuli, wymieszaj, smaż 3 minuty.

5

Odsuń na bok warzywa, a na pozostałej części smaż po kolei kawałki kurczaka, tak, żeby się lekko zarumieniły. Każdy kawałek smaż około minuty, następnie zwijaj i przesuwaj na bok.

6

Dodaj pokrojone pomidory, fasolę, otartą skórkę z cytryny, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Duś pod przykryciem, na niewielkim ogniu, 25 minut.

7

Danie jest gotowe, teraz tylko posiekaj natkę pietruszki i dodaj do reszty.

8

Tak przyrządzonego kurczaka w papryce i pomidorach można podawać z ryżem, ziemniakami lub ulubioną kaszą. Smacznego!

Ingredients

 8 sztuk filetów z ud kurczaka bez kości
 1 cebula
 4 ząbki czosnku
 3 kolorowe papryki
 2 opakowania krojonych pomidorów (około 800g)
 1 słoik lub puszka odsączonej białej fasoli np. mały Jaś (około 400 g)
 2 łyżki oleju
 1 łyżka wędzonej papryki
 otarta skórka z jednej cytryny
 sól i pieprz do smaku
 pęczek zielonej pietruszki

Directions

1

Przygotuj składniki.

2

W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek (około 5 minut).

3

W tym czasie pokrój w cienkie paski kolorową paprykę.

4

Dodaj pokrojoną paprykę i sproszkowaną wędzoną paprykę do cebuli, wymieszaj, smaż 3 minuty.

5

Odsuń na bok warzywa, a na pozostałej części smaż po kolei kawałki kurczaka, tak, żeby się lekko zarumieniły. Każdy kawałek smaż około minuty, następnie zwijaj i przesuwaj na bok.

6

Dodaj pokrojone pomidory, fasolę, otartą skórkę z cytryny, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Duś pod przykryciem, na niewielkim ogniu, 25 minut.

7

Danie jest gotowe, teraz tylko posiekaj natkę pietruszki i dodaj do reszty.

8

Tak przyrządzonego kurczaka w papryce i pomidorach można podawać z ryżem, ziemniakami lub ulubioną kaszą. Smacznego!

Kurczak w Papryce
(Visited 75 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *