Print Options:

Letnia Sałatka z Kurczakiem

Yields8 ServingsPrep Time15 minsCook Time25 minsTotal Time40 mins

To przepis na pyszną, sycącą sałatkę, którą można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego jest niezawodna podczas wakacyjnych wycieczek i pikników. Zobacz składniki!

 1 pierś z kurczaka
 300 g ryżu Arborio
 1 słoik/puszka czerwonej fasoli
 3 kolorowe papryki
 2 średnie ziemniaki
 pęczek szczypiorku
 pęczek świeżej kolendry (opcjonalnie natka pietruszki)
 250 ml salsy Chunky
 2 łyżki soku z cytryny
 2 łyżki oleju rzepakowego
 sól i pieprz do smaku
 1 duża sałata rzymska (lub dwie małe)
1

Przygotuj składniki. Salsę Chunky możesz przygotować według mojego przepisu (wejdź w przepisy-sosy-Salsa Chunky), albo kupić gotową.

2

Włóż pierś z kurczaka i obrane ziemniaki do niewielkiego garnka, zalej wodą, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj około 25 minut. Ryż dobrze wypłucz pod zimną wodą i gotuj również około 25 minut. Uważaj, żeby się nie rozgotował.

3

W tym czasie usuń z papryk gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Następnie pokrój ugotowaną pierś z kurczaka i ziemniaki również w kostkę. Odsącz czerwoną fasolę z płynu. Posiekaj szczypiorek i kolendrę. Do salsy Chunky dodaj olej, cytrynę i wymieszaj.

4

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki: ryż, paprykę, fasolę, ziemniaki, kurczaka, szczypiorek, kolendrę, salsę chunky, dopraw solą i pieprzem.

5

Rozłóż na talerzach lub w miseczkach liście sałaty rzymskiej, nałóż porcję sałatki i delektuj się jej smakiem. Smacznego!

Nutrition Facts

Servings 8