Makaron Ryżowy z Bakłażanem

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields4 Servings
Prep Time10 minsCook Time11 minsTotal Time21 mins

 2 opakowania makaronu ryżowego
 1 średni bakłażan
 1 cebula
 100 ml sos chili tajski, słodki
 150 mleka kokosowego
 4 łyżki tartego parmezanu
 100 g prażonych orzechów nerkowca
 1 pęczek natki pietruszki
 2 łyżki oleju do smażenia

1

Przygotuj składniki. Do tego dania wykorzystałam makaron ryżowy z dodatkiem czarnego sezamu, ale możecie wykorzystać zwykły makaron ryżowy. Czarny sezam ma bardzo dużą zawartość wapnia, więc warto mieć go na stałe w diecie. Użyłam czerwonej cebuli, ale jeżeli nie masz, to daj zwykłą, nie wpłynie to na końcowy smak potrawy. Orzechy nerkowca warto podprażyć na suchej patelni.

2

Cebulę drobno posiekaj, a bakłażana pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni dwie łyżki oleju i smaż warzywa około 5 minut. Nie dodawaj soli, ponieważ cebula zacznie puszczać sok i całość zacznie się dusić. Często mieszaj, żeby bakłażan był przypieczony z każdej strony.

3

Następnie dodaj sos chili tajski, słodki wymieszaj i smaż minutę.

4

Dodaj mleko kokosowe i duś 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

5

I sos gotowy! Teraz przygotuj makarony ryżowy według przepisu na opakowaniu.

6

Podziel wszystko na cztery porcje i przełóż do misek: porcja ryżu, bakłażana, orzechów nerkowca, łyżka parmezanu i natki pietruszki. Smacznego!

Ingredients

 2 opakowania makaronu ryżowego
 1 średni bakłażan
 1 cebula
 100 ml sos chili tajski, słodki
 150 mleka kokosowego
 4 łyżki tartego parmezanu
 100 g prażonych orzechów nerkowca
 1 pęczek natki pietruszki
 2 łyżki oleju do smażenia

Directions

1

Przygotuj składniki. Do tego dania wykorzystałam makaron ryżowy z dodatkiem czarnego sezamu, ale możecie wykorzystać zwykły makaron ryżowy. Czarny sezam ma bardzo dużą zawartość wapnia, więc warto mieć go na stałe w diecie. Użyłam czerwonej cebuli, ale jeżeli nie masz, to daj zwykłą, nie wpłynie to na końcowy smak potrawy. Orzechy nerkowca warto podprażyć na suchej patelni.

2

Cebulę drobno posiekaj, a bakłażana pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni dwie łyżki oleju i smaż warzywa około 5 minut. Nie dodawaj soli, ponieważ cebula zacznie puszczać sok i całość zacznie się dusić. Często mieszaj, żeby bakłażan był przypieczony z każdej strony.

3

Następnie dodaj sos chili tajski, słodki wymieszaj i smaż minutę.

4

Dodaj mleko kokosowe i duś 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

5

I sos gotowy! Teraz przygotuj makarony ryżowy według przepisu na opakowaniu.

6

Podziel wszystko na cztery porcje i przełóż do misek: porcja ryżu, bakłażana, orzechów nerkowca, łyżka parmezanu i natki pietruszki. Smacznego!

Makaron Ryżowy z Bakłażanem
(Visited 291 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *