Print Options:

Miodownik

Yields1 ServingPrep Time10 minsCook Time50 minsTotal Time1 hr

 380 g mąki
 3 łyżki cukru
 2 łyżeczki sody
 2 łyżeczki cynamonu
 1 łyżeczka mielonego imbiru
 250 ml miodu
 2 jajka
 4 łyżki oleju
 1 pomarańcza
1

Przygotuj składniki. Włącz piekarnik na 180*C
Wyszoruj skórkę pomarańczy i otrzyj ją tarką. Następnie przetnij ją na pół i wyciśnij sok.

2

Wymieszaj w misce mąkę, cukier, sodę, skórkę otartą z pomarańczy, imbir i cynamon.

3

Dodaj miód, jajka, olej, sok z pomarańczy i wymieszaj.

4

Długą keksówkę (30 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do foremki i piecz 50 minut w temperaturze 180 *C. Po upływie czasu sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeżeli masz krótszą foremkę, to trzeba wydłużyć czas pieczenia o 10 minut.

5

Upieczony miodownik odstaw do ostygnięcia. Następnie owiń w folię i odstaw na 2-4 dni w chłodne miejsce, aby przeniknęły się wszystkie smaki.

Nutrition Facts

Servings 1