Print Options:

Muszelki ze Szpinakiem

Yields6 ServingsPrep Time25 minsCook Time25 minsTotal Time50 mins

 400 g dużych muszelek kukurydzinych
 3 opakowania mrożonego szpinaku liściastego
 300 g sera Feta
 200 g sera Cheddar
 2 ząbki czosnku
 sól i pieprz do smaku
Sos Pomidorowy
 500 ml przecieru pomidorowego
 2 łyżki keczupu
 2 ząbki czosnku
 1 cebula
 łyżka oleju do smażenia
 sól i pieprz do smaku
1

Przygotuj składniki. Obierz cebulę, czosnek i pokrój w kostkę. Postaw wodę na makaron. Zetrzyj ser Cheddar na grubej tarce.

2

Do gotującej się wody włóż kukurydziane muszelki i gotuj 6 minut. Po upływie czasu odcedź je na sitku i polej zimną wodą. Rozłóż muszelki na dużym talerzu, żeby trochę przestygły i nie posklejały się.

3

Na oleju podsmaż cebulę i czosnek (około 5 minut). Następnie dodaj przecier pomidorowy, keczup i przyprawy. Ja dodałam keczup z cukinii, przepis na ten aromatyczny sos znajdziecie na moim blogu. Zamiast keczupu, możecie również dodać warzywny sos typu ajvar, wtedy smak Waszego sosu będzie bogatszy.

4

Wszystkie składniki zmiksuj .

5

Na patelni podsmaż szpinak razem z czosnkiem i przyprawami. Nadmiar płynu odlej.

6

Następnie pokrusz ser feta i wymieszaj. Nastaw piekarnik na 180 *C.

7

Do naczynia żaroodpornego nałóż sos pomidorowy i układaj na nim nadziane szpinakiem kukurydziane muszelki.

8

Muszelki posyp tartym serem Cheddar i zapiekaj 25 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku.

9

Zapieczone muszelki najlepiej nabierać łyżką.

Nutrition Facts

Servings 6