Przygotuj składniki. Obierz cebulę, czosnek i pokrój w kostkę. Postaw wodę na makaron. Zetrzyj ser Cheddar na grubej tarce.
Do gotującej się wody włóż kukurydziane muszelki i gotuj 6 minut. Po upływie czasu odcedź je na sitku i polej zimną wodą. Rozłóż muszelki na dużym talerzu, żeby trochę przestygły i nie posklejały się.
Na oleju podsmaż cebulę i czosnek (około 5 minut). Następnie dodaj przecier pomidorowy, keczup i przyprawy. Ja dodałam keczup z cukinii, przepis na ten aromatyczny sos znajdziecie na moim blogu. Zamiast keczupu, możecie również dodać warzywny sos typu ajvar, wtedy smak Waszego sosu będzie bogatszy.
Wszystkie składniki zmiksuj .
Na patelni podsmaż szpinak razem z czosnkiem i przyprawami. Nadmiar płynu odlej.
Następnie pokrusz ser feta i wymieszaj. Nastaw piekarnik na 180 *C.
Do naczynia żaroodpornego nałóż sos pomidorowy i układaj na nim nadziane szpinakiem kukurydziane muszelki.
Muszelki posyp tartym serem Cheddar i zapiekaj 25 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku.
Zapieczone muszelki najlepiej nabierać łyżką.
Servings 6