Print Options:

Serowe Oponki

 500 g mąki pszennej (typ 500)
 500 g mielonego tłustego twarogu
 180 g cukru
 3 jajka
 3 żółtka
 2 łyżeczki sody
 1 łyżka octu
 szczypta soli
 olej rzepakowy do smażenia
1

Przygotuj składniki na serowe oponki. Pamiętaj, aby ser nie był zbyt rzadki, dlatego nie używaj serków homogenizowanych.

2

Po pierwsze, w misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę i sól.

3

Następnie dodaj jajka, ser, ocet i wymieszaj.

4

Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką, oprósz je mąką i zagnieć. Podziel na dwie porcje.

5

Rozwałkuj porcję ciasta na grubość 8/10 mm, cały czas podsypując mąką, bo ciasto jest kleiste. Wykrawaj foremką, albo szklanką kółka z dziurką.

6

Wrzucaj ciasto na gorący olej i smaż z obu stron, aż zrobią się złociste. Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem. Do cukru pudru możesz dodać mielony cynamon. Oponki najlepiej smakują świeżo usmażone, wtedy są chrupiące.

7

Smacznego!