Przygotuj składniki na serowe oponki. Pamiętaj, aby ser nie był zbyt rzadki, dlatego nie używaj serków homogenizowanych.
Po pierwsze, w misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę i sól.
Następnie dodaj jajka, ser, ocet i wymieszaj.
Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką, oprósz je mąką i zagnieć. Podziel na dwie porcje.
Rozwałkuj porcję ciasta na grubość 8/10 mm, cały czas podsypując mąką, bo ciasto jest kleiste. Wykrawaj foremką, albo szklanką kółka z dziurką.
Wrzucaj ciasto na gorący olej i smaż z obu stron, aż zrobią się złociste. Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem. Do cukru pudru możesz dodać mielony cynamon. Oponki najlepiej smakują świeżo usmażone, wtedy są chrupiące.
Smacznego!