Domowe pączki nie są trudne i naprawdę wychodzą. Poznajcie przepis mistrzyni cukiernictwa - mojej babci! Puszyste i chrupiące z wierzchu, a w środku niespodzianka 😉

Przygotuj składniki na domowe pączki. Najpierw rozpuść masło w kąpieli wodnej, a mleko podgrzej do temperatury około 40*C.
Następnie rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i niewielką ilością mleka. Odstaw na 15 minut.
W kolejnym kroku dodaj mąkę, szczyptę soli, cukier, jajka, mleko i wanilię. Zagniataj, aż składniki połączą się.
Pamiętaj, aby do ciasta powoli dolewać rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i lśniące.
Teraz przełóż ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Możesz wykorzystać program "wyrastanie" w piekarniku (35*C z dolną grzałką).
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę, zagnieć i rozwałkuj na około 1 cm. Wytnij krążek, lekką rozciągnij brzegi palcami, nałóż nadzienie na środek i zlep, jak pieroga. Postaraj się dokładnie i mocno zlepić brzegi.
Następnie zbierz falbankę palcami w jedno miejsce, uformuj dłońmi kulkę i spłaszcz. Uformowane pączki, zlepionym miejscem do dołu., odkładaj na blat oprószony mąką. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Rozgrzej olej w głębokiej patelni i smaż pączki z obu stron na brązowy kolor.
Pączki można polukrować, polać czekoladą, posypać cukrem pudrem, płatkami migdałów, kokosem, ozdobnymi cukiereczkami, czekoladą, albo skórką pomarańczową. Tak naprawdę nie ma w tym przypadku, żadnych ograniczeń...
Z tego przepisu przygotujesz 25 sztuk średniej wielkości pączków. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki na domowe pączki. Najpierw rozpuść masło w kąpieli wodnej, a mleko podgrzej do temperatury około 40*C.
Następnie rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i niewielką ilością mleka. Odstaw na 15 minut.
W kolejnym kroku dodaj mąkę, szczyptę soli, cukier, jajka, mleko i wanilię. Zagniataj, aż składniki połączą się.
Pamiętaj, aby do ciasta powoli dolewać rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i lśniące.
Teraz przełóż ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Możesz wykorzystać program "wyrastanie" w piekarniku (35*C z dolną grzałką).
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę, zagnieć i rozwałkuj na około 1 cm. Wytnij krążek, lekką rozciągnij brzegi palcami, nałóż nadzienie na środek i zlep, jak pieroga. Postaraj się dokładnie i mocno zlepić brzegi.
Następnie zbierz falbankę palcami w jedno miejsce, uformuj dłońmi kulkę i spłaszcz. Uformowane pączki, zlepionym miejscem do dołu., odkładaj na blat oprószony mąką. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Rozgrzej olej w głębokiej patelni i smaż pączki z obu stron na brązowy kolor.
Pączki można polukrować, polać czekoladą, posypać cukrem pudrem, płatkami migdałów, kokosem, ozdobnymi cukiereczkami, czekoladą, albo skórką pomarańczową. Tak naprawdę nie ma w tym przypadku, żadnych ograniczeń...
Z tego przepisu przygotujesz 25 sztuk średniej wielkości pączków. Smacznego!