Pączki

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyIntermediate

Domowe pączki nie są trudne i naprawdę wychodzą. Poznajcie przepis mistrzyni cukiernictwa - mojej babci! Puszyste i chrupiące z wierzchu, a w środku niespodzianka 😉

pączki

Yields25 Servings
Prep Time1 hr 30 minsCook Time10 minsTotal Time1 hr 40 mins

 600 g mąki pszennej Typ 500
 50 g świeżych drożdży
 250 ml mleka
 2 żółtka
 1 jajko
 60 g cukru
 50 g masła
 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 szczypta soli
 olej do smażenia
Nadzienie do pączków
 konfitura z róży
 dżem wiśniowy
 powidła śliwkowe
 krem czekoladowy
Polewy
 lukier
 polewa czekoladowa
Dekoracje
 płatki migdałowe
 wiórki kokosowe
 kolorowe cukiereczki
 posypka czekoladowa
 skórka pomarańczowa

1

Przygotuj składniki na domowe pączki. Najpierw rozpuść masło w kąpieli wodnej, a mleko podgrzej do temperatury około 40*C.

2

Następnie rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i niewielką ilością mleka. Odstaw na 15 minut.

3

W kolejnym kroku dodaj mąkę, szczyptę soli, cukier, jajka, mleko i wanilię. Zagniataj, aż składniki połączą się.

4

Pamiętaj, aby do ciasta powoli dolewać rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i lśniące.

5

Teraz przełóż ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Możesz wykorzystać program "wyrastanie" w piekarniku (35*C z dolną grzałką).

6

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę, zagnieć i rozwałkuj na około 1 cm. Wytnij krążek, lekką rozciągnij brzegi palcami, nałóż nadzienie na środek i zlep, jak pieroga. Postaraj się dokładnie i mocno zlepić brzegi.

7

Następnie zbierz falbankę palcami w jedno miejsce, uformuj dłońmi kulkę i spłaszcz. Uformowane pączki, zlepionym miejscem do dołu., odkładaj na blat oprószony mąką. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

8

Rozgrzej olej w głębokiej patelni i smaż pączki z obu stron na brązowy kolor.

9

Pączki można polukrować, polać czekoladą, posypać cukrem pudrem, płatkami migdałów, kokosem, ozdobnymi cukiereczkami, czekoladą, albo skórką pomarańczową. Tak naprawdę nie ma w tym przypadku, żadnych ograniczeń...

10

Z tego przepisu przygotujesz 25 sztuk średniej wielkości pączków. Smacznego!

Ingredients

 600 g mąki pszennej Typ 500
 50 g świeżych drożdży
 250 ml mleka
 2 żółtka
 1 jajko
 60 g cukru
 50 g masła
 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 szczypta soli
 olej do smażenia
Nadzienie do pączków
 konfitura z róży
 dżem wiśniowy
 powidła śliwkowe
 krem czekoladowy
Polewy
 lukier
 polewa czekoladowa
Dekoracje
 płatki migdałowe
 wiórki kokosowe
 kolorowe cukiereczki
 posypka czekoladowa
 skórka pomarańczowa

Directions

1

Przygotuj składniki na domowe pączki. Najpierw rozpuść masło w kąpieli wodnej, a mleko podgrzej do temperatury około 40*C.

2

Następnie rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i niewielką ilością mleka. Odstaw na 15 minut.

3

W kolejnym kroku dodaj mąkę, szczyptę soli, cukier, jajka, mleko i wanilię. Zagniataj, aż składniki połączą się.

4

Pamiętaj, aby do ciasta powoli dolewać rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i lśniące.

5

Teraz przełóż ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Możesz wykorzystać program "wyrastanie" w piekarniku (35*C z dolną grzałką).

6

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę, zagnieć i rozwałkuj na około 1 cm. Wytnij krążek, lekką rozciągnij brzegi palcami, nałóż nadzienie na środek i zlep, jak pieroga. Postaraj się dokładnie i mocno zlepić brzegi.

7

Następnie zbierz falbankę palcami w jedno miejsce, uformuj dłońmi kulkę i spłaszcz. Uformowane pączki, zlepionym miejscem do dołu., odkładaj na blat oprószony mąką. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

8

Rozgrzej olej w głębokiej patelni i smaż pączki z obu stron na brązowy kolor.

9

Pączki można polukrować, polać czekoladą, posypać cukrem pudrem, płatkami migdałów, kokosem, ozdobnymi cukiereczkami, czekoladą, albo skórką pomarańczową. Tak naprawdę nie ma w tym przypadku, żadnych ograniczeń...

10

Z tego przepisu przygotujesz 25 sztuk średniej wielkości pączków. Smacznego!

Pączki
(Visited 103 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *