Pałki z Kurczaka w Kremowym Sosie

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields5 Servings
Prep Time15 minsCook Time1 hr 30 minsTotal Time1 hr 45 mins

 10 podudzi z kurczaka
 2 łyżki oleju
 700 g ziemniaków
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 250 g małych pieczarek
 1 łyżka mąki pszennej
 2 łyżki sosu Worcestershire
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 2 łyżki musztardy
 500 ml bulionu
 200 ml śmietany 30%
 pęczek natki pietruszki
 sól i pieprz do smaku

1

Przygotuj składniki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180*C. Przygotuj duże naczynie do zapiekania z pokrywką, najlepiej garnek.

2

Podudzia podsmażyć na oleju na złoto z każdej strony.

3

W tym czasie obierz cebulę, czosnek, ziemniaki i pokrój w grubą kostkę, a pieczarki wystarczy przekroić na pół.

4

Przełóż podsmażone pałki do naczynia do zapiekania, dodaj pokrojone ziemniaki.

5

Na tej samej patelni podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki, dopraw solą. Następnie przełóż do garnka.

6

Na gorącej patelni wymieszaj przecier pomidorowy, musztardę i sos Worcestershire razem z mąką.

7

Dodawaj powoli bulion, cały czas mieszając.

8

Dodaj śmietanę 30%, wymieszaj i zagotuj.

9

Zalej sosem wszystkie składniki w naczyniu do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180*C na 1,5 godziny.

10

Przełóż porcję na talerz, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki. Przygotuj kawałek bagietki, albo chleba do wyjadania sosu. Smacznego!

Ingredients

 10 podudzi z kurczaka
 2 łyżki oleju
 700 g ziemniaków
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 250 g małych pieczarek
 1 łyżka mąki pszennej
 2 łyżki sosu Worcestershire
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 2 łyżki musztardy
 500 ml bulionu
 200 ml śmietany 30%
 pęczek natki pietruszki
 sól i pieprz do smaku

Directions

1

Przygotuj składniki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180*C. Przygotuj duże naczynie do zapiekania z pokrywką, najlepiej garnek.

2

Podudzia podsmażyć na oleju na złoto z każdej strony.

3

W tym czasie obierz cebulę, czosnek, ziemniaki i pokrój w grubą kostkę, a pieczarki wystarczy przekroić na pół.

4

Przełóż podsmażone pałki do naczynia do zapiekania, dodaj pokrojone ziemniaki.

5

Na tej samej patelni podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki, dopraw solą. Następnie przełóż do garnka.

6

Na gorącej patelni wymieszaj przecier pomidorowy, musztardę i sos Worcestershire razem z mąką.

7

Dodawaj powoli bulion, cały czas mieszając.

8

Dodaj śmietanę 30%, wymieszaj i zagotuj.

9

Zalej sosem wszystkie składniki w naczyniu do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180*C na 1,5 godziny.

10

Przełóż porcję na talerz, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki. Przygotuj kawałek bagietki, albo chleba do wyjadania sosu. Smacznego!

Pałki z Kurczaka w Kremowym Sosie
(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *