Print Options:

Pasta z Pieczonej Dyni

Yields500 ServingsPrep Time10 minsCook Time30 minsTotal Time40 mins

 500 g dyni
 1 cebula
 1 łyżka octu balsamicznego
 2 łyżki mleka kokosowego
 1 łyżka przecieru pomidorowego
 2 łyżki oliwy z oliwek
 2 łyżki prażonego słonecznika
 szczypta gałki muszkatałowej
 szczypta pieprzu Cayenne
 sól do smaku
 ziarna słonecznika, zielona pietruszka i olej z pestek dyni do udekorowania
1

Przygotuj składniki. Włącz piekarnik na temperaturę 180*C, przygotuj blaszkę do pieczenia wykładając na nią papier do pieczenia. Jeżeli nie masz prażonego słonecznika, podpraż ziarna na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły.

2

Pokrój dynię na ćwiartki, posmaruj dokładnie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku przez 30 minut.

3

Następnie posiekaj cebulę i podsmaż ją na pozostałej części oliwy około 5 minut.

4

Upieczoną dynię oczyść z pestek i pokrój na kawałki. Obierz ze skórki, jeżeli jest taka potrzeba. Ja użyłam odmiany, w której skórka jest miękka i nie trzeba jej usuwać.

5

Dodaj resztę składników, przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Jeżeli lubisz ostre smaki, możesz dodać więcej chilli.

6

Przełóż do słoika pastę, przechowuj w lodówce do 3 dni. Pajdę chleba posmarowaną pastą z pieczonej dyni udekoruj kilkoma kroplami oleju z pestek dyni, zieloną pietruszką i ziarnami słonecznika.

Nutrition Facts

Serving Size ml

Servings 500


Amount Per Serving
Calories 46
% Daily Value *
Total Fat 2g4%
Total Carbohydrate 6.7g3%

Dietary Fiber 0.5g2%
Protein 1.4g3%

Vitamin A 124.8%
Vitamin C 5.2%
Vitamin E 6.4%
Vitamin K 2.5%
Thiamin 3%
Riboflavin 5.5%
Niacin 2.7%
Vitamin B6 3.2%
Magnesium 2.7%
Zinc 1.8%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.