Pesto Bazyliowe

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time10 mins

 2 duże pęczki bazylii
 150 oliwy
 200 g podprażonych pestek słonecznika
 szczypta soli (około 1/4 łyżeczki)

1

Do przygotowania pesto najlepsza jest bazylia, która rosła w gruncie, jest bardziej aromatyczna. Należy oddzielić liście od łodyżek, umyć pod zimną wodą i osuszyć. Można wykorzystać do tego suszarkę do sałaty. Pestki słonecznika należy podprażyć na suchej patelni. Zabieg ten podkreśli orzechowy smak ziaren. Generalnie, do przygotowania pesto stosuję proporcje 2:1, czyli na dwie części liści bazylii, jedna część pestek słonecznika. Ilością oliwy można regulować konsystencję pesto, jeżeli chcecie gęstą pastę, dodajcie mniej oliwy.

2

Włożyć wszystkie składniki do blendera i zmiksować. Uważajcie z dodawaniem soli, najlepiej dodać mniej i potem ewentualnie dosolić.

3

Pesto bazyliowe można przechowywać kilka tygodni w lodówce. Najlepiej przełożyć je do słoika i zalać wierzch oliwą.

Ingredients

 2 duże pęczki bazylii
 150 oliwy
 200 g podprażonych pestek słonecznika
 szczypta soli (około 1/4 łyżeczki)

Directions

1

Do przygotowania pesto najlepsza jest bazylia, która rosła w gruncie, jest bardziej aromatyczna. Należy oddzielić liście od łodyżek, umyć pod zimną wodą i osuszyć. Można wykorzystać do tego suszarkę do sałaty. Pestki słonecznika należy podprażyć na suchej patelni. Zabieg ten podkreśli orzechowy smak ziaren. Generalnie, do przygotowania pesto stosuję proporcje 2:1, czyli na dwie części liści bazylii, jedna część pestek słonecznika. Ilością oliwy można regulować konsystencję pesto, jeżeli chcecie gęstą pastę, dodajcie mniej oliwy.

2

Włożyć wszystkie składniki do blendera i zmiksować. Uważajcie z dodawaniem soli, najlepiej dodać mniej i potem ewentualnie dosolić.

3

Pesto bazyliowe można przechowywać kilka tygodni w lodówce. Najlepiej przełożyć je do słoika i zalać wierzch oliwą.

Pesto Bazyliowe
(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *