
Do przygotowania pesto najlepsza jest bazylia, która rosła w gruncie, jest bardziej aromatyczna. Należy oddzielić liście od łodyżek, umyć pod zimną wodą i osuszyć. Można wykorzystać do tego suszarkę do sałaty. Pestki słonecznika należy podprażyć na suchej patelni. Zabieg ten podkreśli orzechowy smak ziaren. Generalnie, do przygotowania pesto stosuję proporcje 2:1, czyli na dwie części liści bazylii, jedna część pestek słonecznika. Ilością oliwy można regulować konsystencję pesto, jeżeli chcecie gęstą pastę, dodajcie mniej oliwy.
Włożyć wszystkie składniki do blendera i zmiksować. Uważajcie z dodawaniem soli, najlepiej dodać mniej i potem ewentualnie dosolić.
Pesto bazyliowe można przechowywać kilka tygodni w lodówce. Najlepiej przełożyć je do słoika i zalać wierzch oliwą.
Ingredients
Directions
Do przygotowania pesto najlepsza jest bazylia, która rosła w gruncie, jest bardziej aromatyczna. Należy oddzielić liście od łodyżek, umyć pod zimną wodą i osuszyć. Można wykorzystać do tego suszarkę do sałaty. Pestki słonecznika należy podprażyć na suchej patelni. Zabieg ten podkreśli orzechowy smak ziaren. Generalnie, do przygotowania pesto stosuję proporcje 2:1, czyli na dwie części liści bazylii, jedna część pestek słonecznika. Ilością oliwy można regulować konsystencję pesto, jeżeli chcecie gęstą pastę, dodajcie mniej oliwy.
Włożyć wszystkie składniki do blendera i zmiksować. Uważajcie z dodawaniem soli, najlepiej dodać mniej i potem ewentualnie dosolić.
Pesto bazyliowe można przechowywać kilka tygodni w lodówce. Najlepiej przełożyć je do słoika i zalać wierzch oliwą.