Print Options:

Pesto Pietruszkowo-Słonecznikowe

Yields6 ServingsPrep Time5 minsCook Time10 minsTotal Time15 mins

Zielone pesto pietruszkowe z ziarnami słonecznika i odrobiną oliwy to pyszny i aromatyczny sos. Jeżeli lubisz proste polskie smaki, to ten przepis jest dla Ciebie!

 100 g prażonych pestek słonecznika
 duży pęczek zielonej natki pietruszki
 150 ml oliwy z oliwek
 1 łyżka czarnego sezamu
 sól do smaku
 tarty parmezan do smaku
1

Przygotuj składniki.
Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Ziarna czarnego sezamu najlepiej utrzyj w moździerzu. Pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki.

2

Wszystkie składniki rozdrobnij blenderem. Ugotuj makaron tagliatelle według przepisu na opakowaniu.
Do ugotowanego i odcedzonego z wody makaronu dodaj pesto, następnie dokładnie wymieszaj. Posyp parmezanem i gotowe. Smacznego!

Nutrition Facts

Servings 6