Print Options:

Placki Ziemniaczane

Yields16 ServingsPrep Time10 minsCook Time1 hrTotal Time1 hr 10 mins

Znudziły Ci się zwykłe placki ziemniaczane? Zobacz, jak w gofrownicy można przygotować pyszne i chrupiące placki ziemniaczane. Świetnie nadają się do podawania z różnego rodzaju sosami mięsnymi i warzywnymi. Pyszny sos nie spływa z placków, tylko zatrzymuje się tych cudnie przypieczonych dołkach. Jak lubisz, podawaj je na słodko z konfiturą lub śmietaną i cukrem. Spróbuj!

 2 kg ziemniaków
 1 cebula
 3 łyżki mąki pszennej
 1 jajko
 sól i pieprz do smaku
 olej do natłuszczenia gofrownicy
1

Przygotuj składniki. Użyłam ziemniaków odmiany Asterix, dobrej do wszystkiego. Włącz gofrownicę na najwyższą moc.

2

Obierz ziemniaki, cebulę i zetrzyj na drobnej tarce.

3

Dodaj jajko, mąkę i przyprawy, dla mnie wystarczająca jest płaska łyżka soli i łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj składniki.

4

Posmaruj dokładnie gofrownicę olejem, zarówno dolną, jak i górną część.

5

Nakładaj porcje ziemniaków na maksymalnie rozgrzane kratki gofrownicy.

6

Moja gofrownica ma moc 1100 W, więc placki piekłam 15 minut.

Nutrition Facts

Servings 16


Amount Per Serving
Calories 108Calories from Fat 1.8
% Daily Value *
Total Carbohydrate 21g8%

Dietary Fiber 1.5g6%
Protein 2.3g5%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.