Znudziły Ci się zwykłe placki ziemniaczane? Zobacz, jak w gofrownicy można przygotować pyszne i chrupiące placki ziemniaczane. Świetnie nadają się do podawania z różnego rodzaju sosami mięsnymi i warzywnymi. Pyszny sos nie spływa z placków, tylko zatrzymuje się tych cudnie przypieczonych dołkach. Jak lubisz, podawaj je na słodko z konfiturą lub śmietaną i cukrem. Spróbuj!
Przygotuj składniki. Użyłam ziemniaków odmiany Asterix, dobrej do wszystkiego. Włącz gofrownicę na najwyższą moc.
Obierz ziemniaki, cebulę i zetrzyj na drobnej tarce.
Dodaj jajko, mąkę i przyprawy, dla mnie wystarczająca jest płaska łyżka soli i łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj składniki.
Posmaruj dokładnie gofrownicę olejem, zarówno dolną, jak i górną część.
Nakładaj porcje ziemniaków na maksymalnie rozgrzane kratki gofrownicy.
Moja gofrownica ma moc 1100 W, więc placki piekłam 15 minut.
Servings 16
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.