Print Options:

Podczos

Yields4 ServingsPrep Time5 minsCook Time35 minsTotal Time40 mins

 1 młoda kapusta
 150 ml śmietany 18%
 1 łyżka mąki
 1 cebula
 2 łyżki masła
 2 łyżki posiekanego koperku
 pół łyżeczki soli
 łyżeczka mielonego kminku
 sok z połówki cytryny
1

Przygotuj składniki. Możesz użyć różnych odmian cebuli, ja użyłam słodkiej białej. Mąkę wymieszaj ze śmietaną.

2

Obierz cebulę i podsmaż 5 minut na maśle. Kapustę umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Dodaj do podsmażonej cebuli i razem z solą i kminkiem duś po przykryciem około 20 minut.

3

Następnie dodaj resztę składników i duś jeszcze 10 minut.

4

Podawaj na ciepło. Tak przygotowana młoda kapusta świetnie smakuje ze świeżym chlebem. Może być dodatkiem do różnych mięs. Klasycznym zestawem są młode ziemniaki, schabowy i właśnie podczos. Pycha! 😁

Nutrition Facts

Servings 4