Przygotuj składniki.
Wymieszaj wszystkie składniki razem, zagnieć, przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrastania na około 8 godzin. Najlepiej przygotować ciasto wieczorem i zostawić na noc, wtedy na śniadanie można będzie przygotować świeże, zdrowe pieczywo.
Z ciasta uformuj sześć kulek i na godzinę odstaw do wyrastania.
Rozgrzej patelnię. Każdą porcję rozwałkuj na placek.
Kiedy patelnia będzie bardzo dobrze rozgrzana zmniejsz temperaturę o połowę i praż podpłomyki około 2 minuty z każdej strony.
Podpłomyki są najprostszą formą chleba, to tradycyjne pieczywo Słowian. Były wypiekane na gorących kamieniach, a potem na blachach nad paleniskiem i kuchniach węglowych. Dzięki dodaniu zakwasu, podpłomyk nabiera pulchności, jest chrupiący z wierzchu i miękki w środku. Żytni podpłomyk ma zbawienne właściwości dla jelit i jest źródłem błonnika, który wspiera układ odpornościowy. To kolejny pomysł, w jaki sposób wykorzystać zakwas, nie tylko upieczesz na nim chleb, czy zakisisz żur, ale możesz piec również zdrowe podpłomyki.
Servings 6